Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

SoftBank продаде 20 млн. акции от Alibaba

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 22.02.2022

12:40 | 22 февруари 2022
Обновен: 13:50 | 22 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

SoftBank Group продаде 20 млн. акции от Alibaba през последното тримесечие и ще трябва да продаде още през 2022 г. Японският гигант вероятно ще свие дела си в китайската компания за електронна търговия, докато конгломератът инвестира в нелистнати стартъпи чрез своя втори Vision Fund и извършва обратно изкупуване на акциите си. Това каза в своя технологичен коментар Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Групата ще се нуждае от 40-45 млрд. долара в брой тази година, прогнозира той, ако запази текущия темп на инвестиции в стартъпи и обратно изкупуване на акции, като част от програмата си за 8,7 млрд. долара, която обяви през ноември.

SoftBank дава приоритет на Vision Fund 2, който взе дялове в повече от 200 компании, включително направи скорошни инвестиции в компанията за софтуер с изкуствен интелект 6sense, платформата за дигитални финанси Funding Societies и бизнеса с криптовалути Polygon.

Групата обаче е под натиск да намали дела си в Alibaba след провала на сделката за продажба на дела си в дизайнера на чипове Arm на Nvidia.

„Определено ще продадем голяма част от активите“, коментира главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон пред анализатори по-рано този месец, а като опции посочи публичното портфолио на Vision Fund, където много активи се търгуват под цените на акциите при листванията им.

Конгломератът, който беше принуден да продаде Arm, след като беше засегнат от спадане на оценките по време на коронавирусната пандемия, се надява да листне британската фирма в Ню Йорк.

Съотношението заем/стойност на SoftBank е нараснало до 22% в края на декември, спрямо 19% три месеца по-рано. Когато се включат допълнителните заеми, то достига близо 30%, посочва Гоял.

Успешното листване на Arm ще даде на групата повече възможности, включително за обратно изкупуване, заяви Сон на фона на разочарованието на директорите от постоянното свиване на оценката на конгломерата.

„Сега е точното време за обратно изкупуване“, каза Сон в скорошно видео на английски език, което беше предвидено за инвеститорите.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.