Wirecard изфабрикувала клиентски данни, за да получи 900 млн. евро от SoftBank

Инвестицията на SoftBank е помогнала да се поддържат на повърхността операциите на фалиралата германска група

10:05 | 11 юли 2022
Обновен: 13:56 | 11 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Wirecard е фалшифицирала данни за клиенти и е излъгала за вътрешни записи, за да си осигури инвестиция от 900 млн. евро от SoftBank. Тази инвестиция се разглежда като вот на доверие към германската група за разплащания, след като FT започна да повдига въпроси за нейния бизнес през 2019 г., пише Financial Times. 

Подробностите за измамата, която е в основата на наказателното дело на мюнхенските прокурори срещу бившия главен изпълнителен директор Маркус Браун, показват докъде е стигнала Wirecard, за да си осигури инвестиция от японския инвестиционен конгломерат.

Подкрепата на SoftBank също така помогна на Браун да набере още 500 млн. евро заем в годината преди Wirecard да се срине през юни 2020 г., когато призна, че половината от приходите ѝ в размер на 1,9 млрд. евро корпоративни парични средства не съществуват.

Инвестицията на SoftBank в конвертируеми облигации на Wirecard беше обявена през април 2019 г. и бе последвана от продажбата на облигации на стойност 500 млн. евро на други инвеститори. Средствата помогнаха да се поддържат на повърхността операциите на Wirecard, които интензивно изразходват парични средства.

По време на надлежната проверка на сделката SoftBank беше разтревожена от доклади на Financial Times през април и май 2019 г., в които се съобщаваше за зависимостта на Wirecard от неясни бизнес партньори в Азия.

Позовавайки се на електронна таблица на Wirecard, FT съобщи, че трима аутсорсинг партньори в Манила, Сингапур и Дубай са формирали половината от приходите и почти цялата оперативна печалба на компанията.

По това време главният изпълнителен директор Браун отхвърли доклада на FT като "просто невярно".

Според хора, запознати с подробностите, SoftBank все пак е настояла да види списък с най-важните клиенти на Wirecard, които са били обработвани чрез тези аутсорсинг партньори.

Браун първоначално е отказал това искане с аргумента, че това са поверителни бизнес данни, твърдят запознатите. Като компромис Браун и Акшай Нахета, тогава висш ръководител в технологичния инвеститор, се съгласили представителите на SoftBank да прегледат данните за клиентите на компютър в централата на Wirecard в Мюнхен.

Тъй като тримата аутсорсинг партньори не са имали реални клиенти, вторият по ранг служител на Wirecard Ян Марсалек и негов колега са съставили списък, като са използвали истински данни за клиенти от операциите на Wirecard в Европа, твърдят запознати.

Представителите на SoftBank са показали фалшивия списък с клиенти на компютърен екран в Мюнхен в края на юли 2019 г., добавят източниците.

Измамата, за която досега не е съобщавано, е предшествала много по-големи усилия за фалшифициране на данни за трансакции от страна на Марсалек и други лица по време на специален одит от KPMG в последните месеци преди фалита на Wirecard.

Браун и още двама бивши мениджъри на компанията вероятно ще бъдат изправени пред съда по-късно тази година по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и манипулиране на пазара.

Браун отрича да е извършил каквото и да било нарушение и твърди, че също е бил жертва на измамата.

Ръководителят на счетоводството на Wirecard Стефан фон Ерфа, който е обвинен в измама и отрича да е извършил нарушения, призна, че е подправил документи в изолиран случай по време на одита на KPMG.

Според запознати мюнхенските прокурори са установили, че Wirecard съзнателно е предоставила на SoftBank неточна информация. По време на надлежната проверка японският инвеститор също така е настоял и получил писмена гаранция от Wirecard, че цитираните от FT електронни таблици за изнесените операции не съществуват.

Впоследствие няколко служители свидетелстват, че електронните таблици са истински и са били актуализирани от счетоводния екип на Wirecard в продължение на повече от три години.

Според запознати фон Ерфа е казал на мюнхенските прокурори, че Браун е знаел, че електронните таблици са автентични.

Говорителят на Браун заяви в изявление, че описанието на събитията от FT е "невярно" и "опровергано от защитата на [Браун]" и че те отразяват "неточно разбиране" на измамата, тъй като аутсорсинг партньорите са били реални и средствата са били присвоени без знанието на Браун.

SoftBank отказва коментар.