Wirecard разграбена преди зрелищното й рухване през юни

Базираната в Мюнхен компания фалира след една от най-големите счетоводни измами в историята на Германия след Втората световна война

16:11 | 8 август 2020
Обновен: 16:11 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германски прокурори подозират, че Wirecard е била разграбена преди зрелищното й рухване през юни, като 1 млрд. долара са били преведени на съмнителни партньорски компании, докато компанията за разплащания оспорваше твърдения за счетоводни измами, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Според запознати източници с разследването и документи, видени от изданието, измамата вероятно е била извършена под формата на несекюритизирани заеми, които Wirecard твърдяла, че са авансови плащания на търговци, обработващи картови трансакции чрез партньорите й в Азия.

Заемите, отпуснати на партньорски компании в Дубай, Сингапур и Филипините, са фокусът на разследването срещу бившия главен изпълнителен директор Маркус Браун и други високопоставени бивши служители.

Базираната в Мюнхен Wirecard фалира през юни под бремето на дълг от 3,5 млрд. евро след една от най-големите счетоводни измами в историята на Германия след Втората световна война. Браун и още трима бивши ръководители бяха арестувани миналия месец и се намират в ареста. Браун отрича да е вършил нередности.

Изтичащите пари от компанията са се увеличили през месеците преди фалита. Около 155 млн. евро са били платени през първите три месеца на 2020 г.

Повечето нови заеми, отпуснати в началото на годината, са били предназначени за Ocap – базирана в Сингапур компания, управлявана от бивш ръководител на Wirecard, чиято съпруга по онова време все още работела на ръководна позиция в компанията. През първото тримесечие Ocap е получила почти 100 млн. евро, с което общият й дълг към Wirecard е достигнал 230 млн. евро, сочи документ, видян от Financial Times. Информацията се потвърждава и от двама запознати източници.

Ruprecht Services, която е още една базирана в Сингапур компания за разплащания, е получила заем от 40 млн. евро през първото тримесечие, с което общият й неизплатен дълг към Wirecard достига 53 млн. евро, казва запознат източник. Компанията прекратила операции тази седмица.

Допълнително кредитиране към базирани в Сингапур компании е увеличило общите кредити на Wirecard към бизнес партньори в Азия до 870 млн. евро (1 млрд. долара) до март 2020 г., сочи документ, видян от Financial Times.

Новите кредити били отпускани дори когато KPMG провеждаше специален одит в Wirecard, за да потвърди или отрече твърденията за счетоводна измама в компанията.

Заеми отишли също към компанията Al Alam в Дубай, PayEasy в Манила и Senjo в Сингапур – три компании, за които Wirecard твърдеше в миналото, че са обработвали плащания с кредитни карти от нейно име в юрисдикции, в които не е лицензирана да упражнява дейност.

Този т. нар. „бизнес за придобиване от трета страна“ (TPA) е бил наблюдаван от бившия главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек, 40-годишен австриец, който изчезна.

През юни Wirecard призна, че „предишни определения на TPA бизнеса от компанията не са точни“ и допълни, че проучва „дали, по какъв начин и до каква степен този бизнес действително е бил провеждан в полза на компанията“.

Още по темата четете в investor.bg