Deutsche Bank изрази готовност да помогне на Wirecard

До момента не е ясно под каква форма и в какъв размер ще бъде подкрепата

20:31 | 2 юли 2020
Обновен: 21:44 | 2 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Скандалът с финансовия отчет на германския финтех играч Wirecard продължава да се разразява. След компанията майка пет нейни дъщерни дружества трябваше да обявят процедура по фалит. Междувременно Wirecard Bank може да бъде подкрепена от Deutsche Bank, за да продължи дейността си, информира германското издание Der Aktionär.

Концернът е в преговори с финансовия надзорен орган BaFin, временен синдик на несъстоятелността на Wirecard и самата банка.

До момента не е ясно под каква форма и в какъв размер ще бъде подкрепата от страна на Deutsche Bank. Според доклад обаче институтът принадлежи към групата от 15 банки, на които Wirecard дължи общо около 1,6 милиарда евро.

Във всеки случай това би било ирония на съдбата, след като наскоро стана ясно, че Wirecard се е сляла с най-голямата банка на страната през 2019 г. под кодовото име "Panther".

Засега Wirecard Bank не е засегната от фалита на компанията майка. Въпреки това, BaFin назначи за компетентен банков надзор специален представител, който да следи всички парични потоци.

Пет дъщерни дружества, базирани в Ашхайм близо до Мюнхен, междувременно са обявили процедури по фалит, включително компанията за маркетинг Wirecard Global Sales и софтуерната компания Wirecard Issuing Technologies.

Акцията на Wirecard изтриха над 30% от стойността си в четвъртък следобяд и сега отново се доближават до 3 евро. Компанията е заплашена от масово отлив на останалите клиенти и порой от съдебни дела от пострадали акционери.

Главният изпълнителен директор Маркус Браун подаде оставка, след като 1.9 милиарда евро - около една четвърт от баланса на компанията, изчезнаха. Това беше удар за германските представители, които защитиха Wirecard от ключовите инвеститори, отдавна предупреждаващи за счетоводни нередности, пише Bloomberg.