Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Липсващите 1.9 млрд. евро в Wirecard вероятно се дължат на измама

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 22.06.2020

10:55 | 22 юни 2020
Обновен: 12:53 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Подозрението, че при липсващите 1.9 милиарда евро в Wirecard може да става дума за случай на измама, е все по-вероятно. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“В изявления Бордът на директорите обяви рано сутринта в понеделник, че ескроу сметките „с голяма вероятност“ не съществуват. Преди това компанията приемаше съществуването на тези сметки и ги показваше като актив”, посочи Попов.

Той добави, че в същото време Wirecard оттегля предварителната оценка на финансовата 2019 г., като изтегля и прогнозата си за за финансовата 2020 г.

“В центъра на скандала са доверителни сметки във филипинските банки BPI и BDO. Изчезналите 1,9 милиарда евро трябваше да послужат като обезпечение за заеми, предоставени на търговци”.

“Според Wirecard парите не са преведени от самата компания в двете банки. По-скоро партньорите на трети страни, чиито лицензи и контакти Wirecard използва за обработка в азиатския бизнес, сами са попълвали сметките - с дял от комисионите, които е трябвало да платят за използване на платформата Wirecard”, обясни редакторът. 

Той припомни, че двете филипински банки декларираха още в петък, че Wirecard не е клиент и документите, които одиторите са им предоставили, са подправени.

Вижте повече във видео материала.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.