Wirecard - от гордостта на Германия до причина за национално неудобство

Липсващи 1.9 милиарда евро от баланса на компанията станаха повод за напрежение

10:54 | 21 юни 2020
Обновен: 11:16 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Маркус Браун, главен изпълнителен директор на Wirecard в оставка. Снимка: Alex Kraus
Маркус Браун, главен изпълнителен директор на Wirecard в оставка. Снимка: Alex Kraus

Компанията, някога определяна като бъдещето на германската финансова индустрия, се превърна в символ на национално неудобство, пише Bloomberg в свой анализ. 

Въпреки обещанията да разтърси света на плащанията акциите на Wirecard се сринаха, а главният ѝ изпълнителен директор Маркус Браун подаде оставка, след като 1.9 милиарда евро - около една четвърт от баланса на компанията, изчезнаха. Това беше удар за германските представители, които защитиха Wirecard от ключовите инвеститори, отдавна предупреждаващи за счетоводни нередности. 

„Ние, германците, не сме толкова склонни към еуфория, както в САЩ, но в момента, в който Wirecard се присъедини към DAX, имаше това страхотно усещане, че можем да произведем и успешни технологични гиганти“, посочи Ханс-Петер Бургхоф, професор по финанси в Университета в Хохенхайм, Щутгарт. „Това, което виждаме сега, е просто ужасно“, добави той. Според него случващото се е срамно за Германия. 

Германия изостава в създаването на технологични гиганти като Facebook, с изключение на софтуерната компания SAP. След редица придобивания  Wirecard изглеждаше готова да промени ситуацията.  

Въпреки че няколко анализатори бяха готови да пренебрегнат непрозрачните финансови отчети на Wirecard, миналата година въпросите за нейните сметки бяха подчертани от поредица от медийни доклади, чието начало дадоха публикации на Financial Times.

Междувременно акциите на компанията поевтиняха, а инвеститорите направиха толкова много залози, че ще последват допълнителни спадове на цените им, че германският регулатор на финансовите пазари BaFin се намеси временно, за да забрани подобни къси позиции срещу Wirecard - стъпка, която никога не беше предприемана за отделна компания.

„Нашият фокус беше върху защитата на доверието на пазара като цяло, а не на една компания“, заяви говорител на BaFin в отговор на въпроси на Bloomberg.

Акциите на Wirecard поевтиняват с 86%, откакто компанията се присъедини към DAX. Вярата на кредиторите в компанията също се изпарява: до петък доходността по облигациите ѝ се понижи до подобни стойности на тези на фалиралия гигант за отдаване на коли под наем Hertz.

Още по темата

Говорителят на Wirecard не е отговорил на имейл на Bloomberg с искане за коментар по темата. Говорител на финансовото министерство на Германия е отказал да коментира случая, но пред репортери той посочва, че правителството се стреми да защити „здравата и конкурентоспособна финансова индустрия“ в страната.