Hertz обявява фалит

Компанията за отдаване на коли под наем, базирана в Естеро, Флорида, е с натрупани дългове в размер на над 18 милиарда долара

09:29 | 23 май 2020
Обновен: 09:29 | 23 май 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската компания за отдаване на коли под наем Hertz обявява процедура за фалит в САЩ и Канада. "Въздействието на Covid-19 върху търсенето на пътувания беше внезапно и драматично, което доведе до рязък спад в приходите на компанията и бъдещите резервации", обявиха от компанията петък, предава Die Zeit.

Не са засегнати международните клонове на компанията в Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Hertz не успя да постигне споразумение за мораториум с основните си кредитори. Надеждата за подкрепа от страна на американското правителство за компаниите, отдаващи коли под наем, също са попарени.

Hertz, базирана в Естеро, Флорида, е с натрупани дългове в размер на над 18 милиарда долара и до момента е отстранила хиляди служители.

Най-големият акционер в Hertz е милиардерът Карл Айкан. Той притежава приблизително 39% от акциите на компанията.

Фалитът на Hertz е може би най-популярният в условията на пандемия, довела до несъстоятелност редица търговци на дребно като JCPenney, Neiman Marcus и J.Crew, както и някои енергийни компании като Whiting Petroleum и Diamond Offshore Drilling. Но никоя от компаниите, които подават заявления за фалит досега, не е имала толкова голям дял от своята индустрия както Hertz - тя и нейните конкуренти Avis Budget (CAR) и частната компания Enterprise са лидери в индустрията за отдаване на автомобили под наем.

Цялата индустрия е опустошена от кризата тази година. От началото на април броят на хората, преминали през контролно-пропускателните пунктове на Администрацията по транспортна сигурност на летищата в САЩ (TSA), е спаднал с 94% в сравнение с преди година.

Много компании преминават през кризата и продължават да отчитат рекордни печалби, включително автомобилният производител General Motors (GM) и много от авиокомпаниите в САЩ. Но много фирми, които са подали заявления за фалит с намерение да останат в бизнеса, не успяват да оцелеят..
От Hertz посочиха, че фалитът ще им придаде по-здрава финансова структура за позициите на компанията в бъдеще, докато световната икономика се възстановява.

Досега цените на акциите на компанията са се сринали с 82% през тази година.