Автомобилните производители са набрали 155 млрд. долара заради пандемията

General Motors е най-големият кредитополучател в индустрията

15:37 | 21 май 2020
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Представители от автомобилната индустрия са набрали 155 милиарда долара заради коронавирусната пандемия, която затвори шоурумовете и заводите по света, съобщава Bloomberg.

Компаниите по целия свят увеличават съществуващите си кредитни линии и търсят възможности за отпускането на нови заеми, за да се справят със здравната криза, която удари търсенето на превозни средства.

Заемите за 155 милиарда долара са генерирани за по-малко от три месеца от средата на март, като сумата иначе е еквивалентна на обичайно набираните средства за осем месеца преди градовете по света да бъдат блокирани.

General Motors е най-големият кредитополучател в индустрията, като компанията е набрала 21.6 милиарда долара от заеми и е продала облигации за 5.5 милиарда долара.

Америка

Автомобилните компании в Америка са изтеглили заеми за 50 милиарда долара, като са продали облигации за 16 милиарда долара.

Освен производителите на автомобили, доставчици на части за индустрията - като Tenneco, както и търговци на части, включително AutoZone, също са се възползвали от банково финансиране.

Общо 33 са кредитополучателите, като някои от тях като AutoCanada, настояват условията да бъдат разхлабени, за да може да се осигури по-висока финансова гъвкавост.

Ford също се възползва от пазара на заеми и издаде облигации. Goodyear Tire & Rubber е последната, която емитира дълг.

Европа

Европейските автопроизводители са набрали 47 милиарда долара под формата на заеми и 19 милиарда долара от продажбата на облигации.

Daimler е най-големият кредитополучател в региона с кредитна линия за 12 милиарда евро и продажба на облигации за 3 милиарда евро.

Renault се възползва от кредит за 5 милиарда евро с гаранцията на правителството. Fiat преговаря за постигането на подобно споразумение с Италия.

Над 20 компании, включително доставчици като ZF Friedrichshafen, и дружества за отдаване на автомобили под наем като Sixt, са се възползвали от пазара на заеми.

Volkswagen и Daimler са продали облигации за 19 милиарда долара от март насам.

Азия

Автомобилната индустрия в Азия е набрала заеми за 13 милиарда долара и е продала облигации за 9.4 милиарда долара от март насам.

Шест от десетте автомобилни гиганта на Япония са се възползвали от кредити, включително Toyota и Subaru.

Toyota е единственото дружество, което е набрало средства чрез заеми и от пазара на облигации.

Hyundai е единствената компания от региона, която не е японска, и се е възползвала от капиталовите пазари от март насам.