Икономисти са против премиите за покупка на автомобили в Германия

По думите на експертите федералното правителство не трябва да се поддава на натиск от отделни сектори

12:45 | 22 май 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Икономически експерти в Германия отхвърлят опциите за премии за закупуване на автомобили и подобни специфични за автоиндустрията стимули като икономическа мярка. "Подобни проекти биха консолидирали вече съществуващите структури, без да имат силно икономическо въздействие", пишат специалистите в общо становище до Ларс Фелд, германски икономист, понастоящем директор на Института „Валтер Еукен“, професор по икономическа политика в Университета във Фрайбург и председател на Германския съвет на икономическите експерти, предава Die Zeit.

По думите на експертите федералното равителство в Германия не трябва да се поддава на натиск от отделни сектори.

Вместо това то би могло да предприеме широкообхватни мерки - като например разширяване на възможностите за пренос на данъчни загуби. Това би могло да е в помощ на компаниите, чиято дейност като цяло е печеливша, но прогнозират загуби през 2020 г., смятат икономистите.

Държавата може също така да намали разходите за енергия, за да облекчи частните домакинства и компании. Например, данъкът за електроенергия може да бъде намален. Частните и публичните инвестиции също би следвало да бъдат насърчавани – в областта на образованието и транспортната инфраструктура са особено препоръчителни, препоръчват още експертите.

Експертният икономически съвет предвижда исторически спад в БВП на Германия през първата половина на 2020 г. Въпреки безпрецедентните мерки за подкрепа на правителството много компании са изложени на риск от фалит.

Volkswagen предложи подобряване на условията за лизинг и застраховка срещу невъзможност за плащания по вноските в случай, че клиентът загуби работата си. Програмата за нови и употребявани автомобили стартира на 8 май и ще продължи до 31 юли.

Наскоро директорът на BMW Оливер Ципсе настоя за „бонус за иновации“, за да се насърчи икономиката и в същото време да се ускори преминаването към екологично ефективни технологии.

Главният изпълнителен директор на на германския автомобилен поддоставчик Continental, Елмар Дегенхарт, също апелира за премии за подмяна на старите автомобили. Дегенхарт наскоро отбеляза, че дейността на компанията му зависи от 2200 доставчици, като и те ще са сред потерпевшите от неблагоприятните условия.

Междувременно стана ясно, че представители на автомобилната индустрия в световен мащаб са набрали 155 милиарда долара заради коронавирусната пандемия, която затвори шоурумовете и заводите по света. Компаниите надграждат съществуващите си кредитни линии и търсят опции за отпускането на нови заеми, за да се справят със здравната криза.

По последни данни спадът на регистрациите на нови автомобили в ЕС през април спрямо април 2019 г. е рекорден – 76,3%.