Renault ще затвори няколко завода във Франция в опит да се справи с кризата

Ходът на френската компания показва трудностите, пред които автомобилната индустрия ще се изправи, заради пандемията

18:32 | 20 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Производителят на автомобили Renault планира да затвори няколко от своите завода във Франция като част от план за преструктуриране на компанията. Основната цел на френската компания е ходът да спомогне за преодоляването на кризата, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с процеса източници.  

Двете предприятия във френските градове Диеп и Лориан вероятно ще бъдат затворени, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници. Освен това има вероятност най-големият завод на Renault във Франция, който се намира в близост до столицата Париж и където се произвеждат превозни средства от 1952 г., да промени фокуса на производствената си дейност.

Очаква се и други предприятия да бъдат засегнати от преструктурирането. Подробности около плана ще бъдат разкрити, когато Renault представи новата си стратегия. Това ще се случи, след като японският партньор на Renault – Nissan, представи своя план за преструктуриране на 28-ми май, твърдят източниците на Bloomberg. Тогава японският производител ще представи и финансовите си резултати.

Изявленията за предстоящи съкращения на персонал или затварянето на предприятия във Франция често предизвикват реакция от страна на политиците. Но този път френското правителство показва, че може да подходи с разбиране заради мащаба на кризата.

Продажбите на автомобили се сринаха, след като редица правителства въведоха ограничения върху пътуванията, за да се овладее разпространението на коронавируса. Дори и преди пандемията да принуди Renault да спре временно производството си, компанията отчиташе слаба печалба. През февруари автомобилният производител обяви, че се подготвя да свие разходите си с 2 млрд. евро.