Credit Suisse иска да продължи спора със SoftBank за 440 млн. долара в английски съд

Банката вече е подала иск и очаква евентуално разрешение за началото на процес

19:25 | 12 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Credit Suisse ускорява правната си битка срещу SoftBank, тъй като изпадналият в затруднение швейцарски кредитор се опитва да възстанови на клиентите си стотици милиони долари, които е предоставил под формата на заеми чрез Greensill Capital – несъществуващата финансова компания, съобщава Financial Times.

Адвокатите на Credit Suisse са подали иск до Върховния съд на Англия миналата седмица с искане за разрешение за началото на правна процедура срещу японския технологичен инвеститор, посочват трима запознати източници.

Искът се отнася до средства на клиенти на Credit Suisse на стойност 440 милиона долара, които Greensill е отпуснала под формата на заем на Katerra – американска строителна група, която впоследствие обяви фалит с над един милиард долара задължения. Katerra беше подкрепена от фонда Vision на SoftBank в размер на 100 милиарда долара.

Ескалацията е последният знак за влошаващите се отношения между Credit Suisse и SoftBank, която някога беше сред водещите клиенти на швейцарския кредитор.

В основата на иска на Credit Suisse е личен спор между главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и Томас Готщайн, който се оттегли като главен изпълнителен директор на Credit Suisse миналия месец.

Спорът се съсредоточи върху спешната парична инжекция, която SoftBank се съгласи да предостави на Greensill в края на 2020 г. След това Greensill зае пари на Katerra, които първоначално беше взела назаем от клиенти на Credit Suisse.

Като част от сделката Greensill се съгласи да отпише дълга на Katerra в замяна на малък дял в строителната група, която обяви банкрут миналия юни.

Credit Suisse твърди в документи от САЩ, че SoftBank е организирала финансово преструктуриране на Katerra, което е облагодетелствало японската група за сметка на клиентите на швейцарската банка.

Credit Suisse трябваше да изиска разрешение от съдия от Великобритания, за да започне съдебен процес срещу SoftBank, тъй като парите на нейните клиенти са отпуснати от Greensill, а не от самата банка. Решение дали процесът може да започне не се очаква да стане ясно в рамките на няколко месеца.

Съдия в Калифорния постави краен срок до 12 август на Credit Suisse, за да покаже, че намеренията ѝ към процес в Обединеното кралство са сериозни.

SoftBank отхвърли твърденията на Credit Suisse. „След като не успя да предяви иск в продължение на повече от осем месеца, Credit Suisse предприе необходимата процедурна стъпка, за да удължи отчаяния си опит да обвини SoftBank за собствените си лоши инвестиционни решения“, посочва компанията в изявление до Financial Times.

От дружеството добавят, че са готови да защитят позицията си, ако се стигне до предявяване на иск.

Credit Suisse е отказала да коментира темата.

Credit Suisse беше принудена да затвори група фондове миналата пролет, когато Greensill се срина, заключвайки десет милиарда долара, които управлява от името на 1200 от най-богатите си клиенти. Банката все още се опитва да възстанови повече от 2,5 млрд. долара и предупреди клиентите си, че съдебните битки и оспорваните застрахователни искове може да отнемат до пет години.

Миналия месец банката съобщи на клиентите си, че усилията за възстановяване на средствата ще им струват 291 милиона долара.