Човекът със сребърния поднос - кой даде на Credit Suisse милиардите на руските магнати

Мегаяхтата Dilbar е морско упражнение по прекомерност, платено от добре смазана финансова машина

20:30 | 26 май 2022
Обновен: 22:04 | 26 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поръчана от руския милиардер Алишер Усманов, най-голямата суперяхта в света разполага с четири каскадни балкона, две площадки за хеликоптери и най-големия в света закрит басейн. Германската корабостроителница Lürssen твърди, че това е една от най-предизвикателните яхти, които някога е завършвала. "Дилбар" е морско упражнение по прекомерност, пише Bloomberg.

Средствата за плаващия дворец, оценяван на повече от 600 млн. долара, изискват подобен мащаб. 512-метровият гигант е финансиран с помощта на заем от Credit Suisse в размер на 300 млн. долара, отпуснат от човек, който през последните две десетилетия се е превърнал в банкер за най-богатите руснаци: Бабак Дастмалчи.

62-годишният бизнесмен е създал печеливша ниша за Credit Suisse, в която се грижеше за нуждите на свръхбогатите хора: В пика си швейцарският кредитор управляваше над 60 млрд. долара, принадлежащи на богати руснаци, като редовно получаваше приходи от 500 до 600 млн. долара годишно, твърдят запознати, които помолиха за анонимност. Освен Усманов, други магнати, които са работили с Дастмалчи, са Роман Абрамович, Виктор Векселберг, Олег Дерипаска, Андрей Мелниченко и Михаил Фридман, казват те. 

"Credit Suisse е имала много проактивен подход към набирането на богати руснаци, използвайки връзките си с руския елит", каза Керн Александър, председател на катедрата по право и финанси в Университета в Цюрих. 

Сега този дълъг и доходоносен период внезапно е спрял. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари превърна Усманов и десетки други богати руснаци в икономически парии. На много от тях Европейският съюз и Обединеното кралство наложиха санкции, а властите запорираха различни активи - от имоти до футболни клубове и луксозни яхти. Това остави руския отдел на банката с малко работа, освен периодичните такси за управление на парични средства, блокирани в замразени сметки.  

Credit Suisse 01
Суперяхтата Dilbar на Алишер Усманов в корабостроителницата Blohm & Voss в Хамбург. Март 2022. Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Това е значителен удар върху ключовия бизнес на Credit Suisse, свързан с със свръхбогатите, точно когато компанията започва стратегическо обновяване, целящо да преодолее годините на скандали и лошо управление на риска. Новата стратегия изисква да се наблегне още повече на обслужването на богатите и по-малко на нестабилния бизнес на търговията, където приходите спаднаха наполовина през първото тримесечие. 

"Credit Suisse не може да коментира потенциални взаимоотношения с клиенти", заяви банката в отговор на писмена молба за коментар. "Тя също така не коментира сметки, които никога не са съществували, и сметки, които са били закрити от банката преди години".

Credit Suisse 02
Централата на Credit Suisse Group AG в Цюрих. Снимка: Паскал Мора/Bloomberg

Credit Suisse в никакъв случай не е единствената банка, която е търсила бизнес с богати руснаци, но тя се отличава с размера на експозицията си. Кредиторът твърди, че около 33 млрд. долара от частното богатство, което управлява, принадлежи на богати руски граждани. Това е с 50% повече от UBS Group AG. 

Тъй като бизнесът, обслужващ богати руснаци, е претърпял удар, някои от около 70-те служители на бюрото, работещо с руски олигарси, сега са заети да помагат на претоварените екипи за спазване на законодателството да следят кои клиентски активи са обект на санкции. Но по-голямата част от тях са преместени в райони, фокусирани върху други клиенти в градове като Лондон и Цюрих, а други са освободени, според запознати с уволненията.

От своя страна Дастмалчи е насочил целия си фокус към клиентите в Близкия изток и Западна Европа, работейки заедно с шефа на инвестиционната банка Кристиан Майснер, за да внесе сделки в екипа на банката за капиталовите пазари.

Първи стъпки

Credit Suisse навлезе в Русия скоро след разпадането на Съветския съюз, което ѝ даде предимство в хаотичната епоха на златна треска, помогнала на малка група руснаци - често наричани олигарси - да натрупат огромни богатства. И докато други фирми също имат банкери, работещи с богати руснаци, Дастмалчи се открои като специалист по решаване на проблемите на най-богатите клиенти от региона.

Той поддържа приятелски отношения с Усманов от много години, като помага на узбекско-руския магнат да финансира огромните си авоари, които включват широкофюзелажен самолет Airbus A340, който обикновено побира повече от 300 пътници, глобално портфолио от имоти и доскоро основен дял във футболния клуб "Арсенал" в Лондон.

Всеки път, когато гигантският "Дилбар" акостира в Монако за ежегодното яхтено изложение, Дастмалчи прекарва времето си на борда, за да се забавлява с Усманов и обкръжението му - като през цялото време резервира хотелска стая в Княжеството, за да спазва политиката на компанията, твърдят запознати.

Произходът на Дастмалчи е далеч от залива на милиардерите в Монако или от престижната улица Бахнхофщрасе в Цюрих, където се намират Credit Suisse и UBS. Той израства в Техеран и учи в САЩ, като получава бакалавърска степен по икономика от университета "Джордж Вашингтон". Дастмалчи започва кариерата си в McKinsey във Вашингтон, след което работи в Ню Йорк и Германия. По-късно преминава в Morgan Stanley Dean Witter, където се издига до ръководител на отдела за частни активи на американската банка в Германия.  

През 2001 г. се премества в Credit Suisse, за да оглави новосъздадения глобален семеен офис, в който цената за достъп е поне 50 милиона евро активи. Това го поставя на челна позиция, когато през следващите години в Швейцария нахлува новоизлюпеният елит от Русия.

Освен с Усманов, Дастмалчи е работил и с Роман Абрамович, който е поискал от банкера на Credit Suisse да му помогне с - в крайна сметка неуспешно - оферта за резиденция в ексклузивния швейцарски ски курорт Вербие, твърдят запознати. 

Дастмалчи също така се притече на помощ на Виктор Векселберг, за да подпомогне портфейл от швейцарски промишлени предприятия, когато основната му банка в Швейцария, UBS, беше подложена на държавно спасяване по време на финансовата криза през 2008 г. В резултат на това руснакът прехвърлил по-голяма част от богатството си в Credit Suisse. 

Макар да владее добре немски (роден е от майка австрийка), както и английски, Дастмалчи не говори свободно руски. За някои руски клиенти това е плюс, защото езиковата бариера го държи на една крачка разстояние от московската клика и клюките.

Сред колегите си Дастмалчи си спечелва репутацията на частен банкер, който умее както да очарова клиентите, така и да се справя със сложните искания за финансиране на покупката на големи яхти и частни самолети. Според запознати с работата на отдела, неговите големи сделки ще допринесат значително за постигане на целите на отдела за богатство по отношение на приходите и нетните нови активи.  

Сигнали за пропукване

Но след това през 2014 г. руският отдел се сблъска със сериозни проблеми, когато Русия анексира Крим, предизвиквайки първата вълна от санкции от Европа и САЩ. Правилата за съответствие и познаване на клиентите вече бяха станали много по-строги, а олигарсите, забогатели при президентите Борис Елцин и Владимир Путин, се превърнаха в отговорност за банката, макар че наложените през тази година рестрикции от страна на властите все още имаха сравнително тесен обхват.

Банката се оттегли от някои взаимоотношения, включително и от това със Сюлейман Керимов след публичен данъчен спор във Франция, свързан с имотите му на Френската ривиера, твърдят запознати. 

След това, през февруари, инвазията на Путин в Украйна и вълните от нови санкции доведоха до срив на руското бюро. Стотици милиони клиентски активи бяха замразени, а банкерите се втурнаха да разсрочват заеми, отпуснати на други лица, които можеха да попаднат в следващия, постоянно разширяващ се списък със санкции.

"На практика не можеш да ги докоснеш", заяви главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн по време на разговор за обсъждане на приходите миналия месец. "Всъщност нямаме никакъв нов бизнес с руски клиенти."

В резултат на това се очаква приходите от търговия и кредитиране да спаднат почти до нула. Доходоносното някога финансиране на покупки на частни компании или яхти напълно се изпари.

В допълнение към това руският бизнес не е единственото голямо препятствие, което се очертава пред банкера. 

Дълбоките връзки на Дастмалчи с региона го въвлякоха в разследването на женевските прокурори за това дали Credit Suisse трябва да носи наказателна отговорност за измамата, извършена от бившия банкер-звезда, превърнал се в престъпник, Патрис Лескодрон, който през 2018 г. беше осъден за фалшифициране на сделки и други трансакции, много от които свързани с руски клиенти.  

Credit Suisse 03
"Всъщност изобщо нямаме нов бизнес с руски клиенти", заяви главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн по време на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Джейсън Олдън/Bloomberg

Credit Suisse заяви, че Лескодрон "не е бил подкрепян от никой друг служител на Credit Suisse в престъпните си дейности". Дастмалчи, който никога не е бил обявяван за заподозрян по делото на Лескодрон, е помагал за надзора на клиентите на французина. През последните месеци той е бил разпитван два пъти от прокурорите, за да предостави информация за това какво е знаел за Лескодрон, когато последният е управлявал парите на грузинския милиардер Бидзина Иванишвили.

"Всеки път, когато Credit Suisse получи индикации за възможна злоупотреба с дадена сметка за незаконни дейности, ние предприемаме необходимите стъпки в съответствие с приложимите закони и разпоредби", се казва в изявлението на банката.