Credit Suisse планира още съкращения на разходите

"Цифрите са катастрофални", заяви високопоставен служител на банката

14:30 | 24 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse обмисля как да намали още повече разходите си, след като през последното тримесечие закъсалата банка постигна незадоволителни резултати, съобщи SonntagsZeitung, позовавайки се на високопоставени източници.

"Цифрите са катастрофални", заяви неназован високопоставен банкер пред вестника, като добави, че настроението сред персонала е тягостно.

Мениджърите и управителният съвет сега обсъждат нов, мащабен план за намаляване на разходите, казва втори ръководител пред вестника в статия, публикувана в неделя.

"Структурата на разходите е твърде голяма за потенциала на приходите на банката."

Credit Suisse и преди е определяла 2022 г. като "преходна" година, в която се опитва да обърне страницата на скъпоструващите скандали, довели до почти пълна промяна на висшия мениджмънт.

Дискусиите по съкращенията са в напреднал стадий, твърди изданието, макар че не е сигурно дали те ще бъдат обявени, когато Credit Suisse отчете приходите си за второто тримесечие в сряда.

Говорител на Credit Suisse отказа да коментира доклада на вестника пред Reuters.

През юни банката предупреди, че ще отчете загуба за тримесечието, което е третото й поред.

Тогава кредиторът заяви, че се стреми да ускори мерките за намаляване на разходите, въведени като част от реорганизацията му през ноември миналата година.

Анализаторите очакват отчетена нетна загуба в размер на 398 млн. швейцарски франка (414,02 млн. долара) за тримесечието, сочат данни на Refinitiv.

Втората по големина банка в Швейцария беше засегната от поредица скъпоструващи скандали и от напускането на председателя Антонио Орта-Осорио, след като той не спази карантинните правила заради COVID-19.

Сред неволите й е загубата от 5,5 млрд. долара заради фалита на американския хедж фонд Archegos Capital Management, припомня изданието.