Credit Suisse е поискала от инвеститори да унищожат документи за заеми за яхти и самолети

Швейцарската банка е отправила законово изискване за ограничаване на течовете на информация

10:55 | 2 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Credit Suisse поиска от хедж фондовете и други инвеститори да унищожат документи, свързани с яхтите и частните самолети на най-богатите му клиенти, в опит да спре изтичането на информация за звено на банката, отпускало заеми на олигарси, които по-късно бяха санкционирани, предава Financial Times.

Инвеститорите тази седмица получиха писма от швейцарската банка с искане да унищожат документите, свързани със секюритизация на заеми, обезпечени със „самолети, яхти, недвижими имоти и/или финансови активи“, според трима души, чиято фирма е получила искането.

В писмата се казва на инвеститорите да „унищожат и изтрият завинаги“ всяка поверителна информация, предоставена от Credit Suisse  във връзка със сделката, позовавайки се на „скорошно изтичане на данни в медиите“, което според тях е „проверено от нашите разследващи“.

Credit Suisse предприе действията след доклад на Financial Times от миналия месец, в който се описва как банката е разпределила рисковете, свързани със заеми за $2 милиарда долара за група хедж фондове.

Докладът на FT цитира подробно презентацията на сделката от инвеститорите, която разкри строго пазените бизнес тайни на международния отдел на банката за управление на богатство.

Един слайд разкри, че една трета от неизпълненията по заемите за яхти и самолети през 2017 и 2018 г. са „свързани със санкции на САЩ срещу руски олигарси“. Съобщенията в пресата по това време сочат, че Олег Дерипаска и братята Аркадий и Борис Ротенберг трябваше да прекратят договорите за наем на частни самолети с банката.

Писмата от Credit Suisse бяха изпратени в седмицата, в която САЩ, Обединеното кралство и ЕС наложиха нова вълна от санкции срещу Русия заради нападението срещу Украйна.

„Не мисля, че някога сме имали такова искане“, каза един инвеститор, който получи писмото, като отбеляза, че неговата фирма е получавала подобни известия само когато са ѝ били изпратени поверителни документи случайно.

Credit Suisse отказа коментар.

Опитът да се спре изтичането на поверителна информация на клиентите става, след като документи за сметките на над 30 000 клиенти на Credit Suisse изтекоха в публичното пространство. Така наречените документи „Suisse Secrets” нарушават швейцарската банкова тайна и разкриха връзките на кредитора с олигарси, корумпирани държавни служители и контрабандисти на наркотици.

Credit Suisse тихомълком затвори сделката за секюритизация на самолети и яхти в края на 2021 г., като предложи годишна лихва от над 11%, за да привлече няколко хедж фонда в сделката.

Структурата на сделката предпазва Credit Suisse от първите 4% загуби в портфейла, които вместо това се поемат от фондовете. Това означава, че дори малък брой неизпълнения от клиенти на банката могат да унищожат тяхната инвестиция от 80 милиона долара.

Няколко инвеститори, които отказаха сделката, заявиха, че опасенията им около нея са се засилили едва след множеството санкции, наложени наскоро срещу руски олигарси.

Швейцария обяви в понеделник, че възнамерява да повтори санкциите на ЕС срещу Русия, като по този начин нарушава дългогодишната си традиция на политическа неутралност.

В презентацията на инвеститорите относно обезпечаването не се разкриват подробности за географското разпределение на свръхбогатите клиенти на Credit Suisse.

В един от слайдовете се посочва, че портфейлът със заеми за самолети се е свил от 2016 година насам „поради по-строги правила за обезпечаване и несигурност“ в райони като „Северна Азия“. Обикновено Северна Азия се отнася за райони на Русия, но източник с информация за сделката е казал, че Credit Suisse го е използвала, за да посочи Китай и Хонконг.

Документите също така посочват, че портфейлът изключва всеки кредитополучател от вътрешния „списък за наблюдение“ на Credit Suisse или чиито сметки вече се управляват от „екипа за възстановяване“ на банката.