Сметки на наркодилъри, корумпирани политици се появиха в теч на данни от Credit Suisse

Credit Suisse отрича неправомерни действия, след като клиентските данни изтекоха в медиите

09:03 | 21 февруари 2022
Обновен: 11:04 | 21 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse Group AG e управляваla сметки на клиенти, замесени в нарушения на човешките права, корупция и трафик на наркотици, според публикации на редица медии в неделя, базирани на изтекли данни за повече от 18 000 акаунта, които заедно притежават повече от 100 милиарда долара.

Анонимен източник е предал информацията за сметките, вариращи от 40-те години на миналия век  до 2010-те, на германския Sueddeutsche Zeitung, който я сподели с Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция и 46 други новинарски организации, включително The New York Times, британския The Guardian и френския Le Monde .

Обвиненията в медийните статии включват, че банката има нарушители на човешки права и бизнесмени под санкции сред клиентите си.

Credit Suisse публикува изявление скоро след публикуването на историите, в което се казва, че „категорично отхвърля твърденията и инсинуациите относно целенасочените бизнес практики на банката“. В него се казва, че информацията е „базирана на частична, неточна или селективна информация, извадена от контекста, което води до тенденциозни интерпретации на бизнес поведението на банката“.

Тя каза, че е прегледала сметките, след като е получила запитвания от консорциума, работещ по историите. Около 90% от тях са затворени или вече са в процес на затваряне, от които повече от 60% са затворени преди 2015 г., съобщи банката.

„За останалите активни сметки сме сигурни, че са приложени надлежна проверка, прегледи и други стъпки, свързани с контрола“, каза базираният в Цюрих кредитор.

Сред проблемите, изтъкнати в The New York Times са:

    25 сметки с около 270 милиона долара, които принадлежаха на хора, обвинени в участие в заговор около държавната петролна компания на Венецуела, Petroleos de Venezuela SA;
    Друг акаунт принадлежеше на зимбабвийски бизнесмен, санкциониран от американските и европейските власти за връзките му с правителството на бившия президент Робърт Мугабе.

Според The Guardian притежателите на акаунти включват:

    Трафикант на хора във Филипините;
    Служител на фондовата борса в Хонконг, който е в затвора за подкуп;
    Корумпирани служители в редица страни, включително Египет, Азербайджан и Украйна.

Повечето от клиентите в над 120 страни и територии са от развиващите се държави, сочат изтеклите документи.

Специалисти по спазване на практики и закони за борба с прането на пари и укриването на доходи от незаконна дейност твърдят, че тези клиенти изобщо не е трябвало да бъдат допускани до откриване на сметки в банката.

„Тези медийни обвинения изглеждат съгласувани усилия за дискредитиране не само на банката, но и на швейцарския финансов пазар като цяло, който претърпя значителни промени през последните няколко години“, се казва в изявлението на Credit Suisse в неделя. 

„В съответствие с реформите на финансовите пазари в сектора и в Швейцария, Credit Suisse предприе поредица от значителни допълнителни мерки през последното десетилетие, включително значителни допълнителни инвестиции в борбата с финансовата престъпност. 

В момента срещу Credit Suisse върви дело в Швейцария по обвинение за пране на пари, свързани с хора от мрежата на осъдения за наркотрафик в големи колечиства Евелин Банев - Брендо. 

Tова е първият път, когато швейцарска банка е изправена пред наказателен процес в Швейцария.

Течът на данни е поредният удар за банката, след като през миналата година тя натрупа загуба от 1,6 милиарда франка в резултат на неплатежоспособната британска финансова компания Greensill и удар от 5,5 милиарда долара предизвикан от разпадането на инвестиционния фонд Archegos.