Швейцария съди Credit Suisse за пране на пари на български трафиканти на кокаин

Tова е първият път, когато швейцарска банка е изправена пред наказателен процес в Швейцария

12:33 | 7 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse ще бъде обвиненa в швейцарски съд в понеделник, че е позволилa на предполагаема българска банда за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които натъпкани в куфари.

Швейцарската прокуратура казва, че втората по големина банка в страната и един от нейните бивши мениджъри не са предприели всички необходими стъпки, за да попречат на предполагаемите наркотрафиканти да укриват и перат пари в брой между 2004 и 2008 г.

„Credit Suisse безрезервно отхвърля като неоснователни всички обвинения по този въпрос, повдигнат срещу нея, и е убедена, че бившият й служител е невинен“, се казва в изявление на банката.

В първия наказателен процес срещу голяма банка в Швейцария прокурорите искат около 42,4 милиона швейцарски франка като обезщетение от Credit Suisse, която добави, че ще се "защита енергично в съда".

Случаят привлече силен интерес в Швейцария, където се разглежда като тест за потенциално по-твърда позиция на прокурорите срещу банките в страната.

Обвинителният акт обхваща повече от 500 страници и се съсредоточава върху връзките, които Credit Suisse и бившият й служител са имали с бившия български борец Евелин Банев и множество съдружници, двама от които са обвинени по делото. Второ обвинение по случая обвинява бивш мениджър в Julius Baer в улесняване на прането на пари, пише "Ройтерс"

Представител на бившия служител на Credit Suisse, чието име не може да бъде назовано според швейцарските закони за поверителност, заяви, че случаят е неоправдан и неговият клиент отрича да е извършил неправомерни действия.

Адвокат на двамата предполагаеми членове на бандата, които са обвинени в множество обвинения в незаконно присвояване, измама и фалшифициране на документи в швейцарския федерален съд, е отказал да коментира. Адвокат на бившия мениджър на връзките в Julius Baer не е отговорил на искания за коментар.

Банев, срещу когото няма обвинения в Швейцария, беше осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за участие в престъпна организация, занимаваща се с трафик на тонове кокаин от Латинска Америка.

Той изчезна, но беше арестуван през септември в Украйна, откъдето българските прокурори искат екстрадицията му, за да бъде обвинен в създаване на организирана престъпна група и трафик на наркотици, показва червеният списък с издирвани лица на Интерпол. 

"Ройтерс" не е успяла да открие Банев или законните му представители за коментар. 

Julius Baer, срещу която не са повдигнати обвинения, е отказала да коментира случая.

Куфари с пари

Бившата служителка на Credit Suisse е довела със себе си поне един български клиент, който е бил сътрудник на Банев, когато тя се присъединява към Credit Suisse през 2004 г., твърдят прокурорите в обвинителния акт.

Клиентът, който по-късно е бил застрелян, докато напуска ресторант със съпругата си в София през 2005 г., е започнал да поставя куфари, пълни с пари, в сейф в Credit Suisse, се казва в обвинението.

Прокурорите твърдят, че бандата е използвала така нареченото "смърфиране", при което голяма сума пари се разделя на по-малки суми, които са под прага за предупреждение за борба с прането на пари, поставяйки милиони евро в банкноти на малка стойност в сейфове, и по-късно се прехвърлят по сметки.

Въпреки че оттогава швейцарските частни банки приеха много по-строги проверки за борба с изпирането на пари след международен натиск, обвиняемите казаха, че това е било стандартна практика към момента на извършване на депозитите.

Прокурорите твърдят, че бившият мениджър, който напуска Credit Suisse през 2010 г., след като е била задържана за две седмици от полицията през 2009 г., е помогнала за прикриване на престъпния произход на парите за клиентите, като е извършила транзакции за над 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой.

„Нашият клиент е несправедливо обвинен, защото швейцарското законодателство изисква да бъде замесено лице, за да осъди банка“, казаха пред "Ройтерс" адвокати от адвокатска кантора MANGEAT LLC, представляваща бившия служител. "Тя е невинна, възмутена от обвиненията. Ние ще пледираме за нейното пълно оправдаване."

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите, каза за "Ройтерс" източник, запознат със стратегията на банката, като каза, че Банев и неговият кръг са управлявали законен бизнес в строителството, лизинг и хотели.

Швейцарската банка, която според обвинението е смятала България за високорискова страна по това време, планира да привлече вниманието към обажданията от нейния отдел за съответствие към швейцарските прокурори, след като Банев беше временно арестуван в България през април 2007 г., добави източникът.

Credit Suisse се надява, че съдът ще приеме, че ходът на неговия отдел за съответствие е знак, че банката е приемала сериозно задълженията си за борба с изпирането на пари и че си е сътрудничила с прокурорите по въпроса.

През юни 2007 г. прокурорите поискаха от Credit Suisse информация за сметките на Банев и неговите сътрудници в отговор на искане от България, добави източникът.

Забелязвайки поредица от тегления, отделът за спазване на изискванията на банката е попитал прокурорите дали да замрази сметките, но им е бело казано да не го правят, за да не предупредят клиентите, според източника.

Докато прокурорите дадат разрешение за запора на Credit Suisse, голяма част от парите са били изтеглени.

От прокуратурата отказаха коментар в петък, като казаха, че въпросът вече е в ръцете на съда.

Вторият обвинителен акт, повдигнат от федералната прокуратура срещу бившия мениджър в Julius Baer, ​​който се води по същото съдебно дело, твърди, че част от средствата са били преведени в друга швейцарска банка.

Бившият мениджър, който напуска няколко месеца след извършването на трансферите, е обвинен в улесняване на прането на пари.

Банката е отказала да приеме куфар, пълен с пари от подсъдимите, пише в обвинението. 

Топки кокаин

Швейцарските прокурори могат да повдигнат наказателни обвинения срещу банки, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите и техните пари за очевидни връзки с незаконна дейност, напомня Bloomberg. Бившият мениджър на Credit Suisse, която може да бъде наречена само като E. съгласно швейцарските закони, е приемала депозити в използвани банкноти, които редовно са надхвърляли 500 000 евро наведнъж, се казва в обвинението.

Credit Suisse изрази своето „удивление“ в края на 2020 г., когато швейцарската прокуратура публично я обвини в престъпления за пране на пари, като се има предвид, че предполагаемите престъпления са извършени между 2004 и 2008 г.

Давностният срок за наказателно преследване за предполагаемо изпиране на пари е седем години или 15 години за изпиране на пари в особено големи размери и се очаква адвокатите на банката да оспорят правото на прокурорите да включват доказателства преди 2007 г.

Случаят датира от 2008 г., когато прокурорите започнаха разследване срещу Банев.

От 2002 до 2012 г. той организира вноса на десетки тонове кокаин в Европа, използвайки лодки, самолети и мулета с наркотици, готови да поглъщат гумени топки, пълни с кокаин. Той беше осъден на 20 години затвор в Италия през 2017 г., а също и от съдилища в Румъния и България.

Двама негови сътрудници също са изправени пред федералния наказателен съд в Белинцона, обвинени в участие в организирана престъпност и пране на пари в големи размери

Е. активно е помогнала на групата за наркотици да изпере 16 милиона франка и като цяло е помоgнала да се скрие незаконния произход на транзакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка, според прокурорите.

Ако бъде признат за виновна, Е. може да получи до пет години затвор. Но за Credit Suisse всички потенциални наказания ще бъдат по-ниски в Швейцария, отколкото в други юрисдикции като САЩ - ако бъде призната за виновна, банката рискува максимална глоба от едва 5 милиона франка.

При всички подробности в обвинителния акт, случаят се откроява по друга причина: това е първият път, когато швейцарска банка е изправена пред наказателен процес в Швейцария.

Falcon Bank беше призната за виновна от същия съд по подобни обвинения през декември и глобена с 3,5 милиона швейцарски франка. Но вече несъществуващата, базирна в Цюрих Falcon беше собственост на инвеститори от Абу Даби.