Credit Suisse е доказателство, че регулациите в банковия сектор не работят

Анализатори виждат дългосрочна стойност в акциите ѝ, но банката трябва да работи много, за да възстанови доверието в себе си

17:30 | 14 февруари 2022
Обновен: 17:33 | 14 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Уморените инвеститори на Credit Suisse се страхуват, че банката дълго време няма да стъпи на краката си след като беше замесена в поредица от скандали, които изтриха милиарди от пазарната й капитализация и усилиха натиск върху ръководството, пише Reuters. 
Втората по големина банка в Швейцария твърди, че може да създаде стойност, като обслужва богатите си клиенти с „грижа и предприемачески дух“, но пазарът все още не е убеден и цената на акциите й е паднала с близо една трета за една година, което е изтрило около 10 милиарда швейцарци франка (11 милиарда долара) от нейната оценка. 

Междувременно други големи европейски банки, подкрепяни от перспективата за покачване на лихвените проценти, са увеличили собствената си капитализация с почти 50% за същия период, което се отнася и за основния конкурент на Credit Suisse – базираната в Цюрих UBS.

„Credit Suisse е замесена в дълъг списък от скандали и проблеми“, казва Стефан Зауершел, инвеститор в облигации в Union Investment.

"Винаги сме смятали, че процесът на управление ще бъде подобрен и тогава понесохме следващия удар. Ако има още една подобна ситуация, това ще бъде катастрофа", каза още Зауершел.
Миналата седмица обаче нещата не се подобриха и Credit Suisse отчете по-лоша от очакваното загуба за тримесечието от 2,2 милиарда долара и предупреди за мрачни перспективи за 2022 година. Очакванията са, че печалбата ще бъде засегната преструктуриране на разходите и възнагражденията.

Това беше поредният удар за книжата на банката, след като през миналата година тя натрупа загуба от 1,6 милиарда франка в резултат на неплатежоспособната британска финансова компания Greensill и удар от 5,5 милиарда долара предизвикан от разпадането на инвестиционния фонд Archegos.

Съветникът Ethos също разкритикува решението на Credit Suisse да не публикува разследването си по аферата Greensill.
„Банката трябва да възстанови доверието на своите акционери и заинтересовани страни, като предостави прозрачност относно корените и причините за проблемите“, казва Винсент Кауфман от Ethos в отговор по имейл до Reuters.

Томас Готщайн, който стана главен изпълнителен директор на Credit Suisse през 2020 г., каза след публикуване на резултатите тази седмица, че банката е в добра позиция да расте и че управлението на риска е в „самата сърцевина на нейната ДНК“.
Credit Suisse отказа допълнителен коментар.

Независимо от уверенията инвеститори и анализатори не са убедени, особено след като чуха промените в начина по който банката плаща на висшите си служители, както и след спада на бизнеса и мрачните перспективи.

„Те са в много трудна ситуация. Знаем за проблемите с Greensill и другите проблеми, които забавят бизнеса“. Това е мнението на Андреас Вендити, анализатор в швейцарската банка Vontobel.

„Същевременно, банката трябва да плаща по-големи възнаграждения, за да задържи служителите си. Въпреки че това може да удовлетворява служителите, пазарите не гледат с добро око на по-големите разходи. А перспективите не са особено добри.“

Credit Suisse намали бонусите, които дава, но същевременно смекчи удара за служителите си, като предприе необичайната стъпка да изплати стотици милиони долари в брой предварително и същевременно намали количеството акции, които те получават.

Старшите банкери, които според банката са намалили с най-много своите бонуси са получили плащания в брой за общо 799 милиона франка спрямо едва 59 млн. през 2020 година.

Тази седмица Moody's изрази загриженост заради намаляването на входящите парични потоци в Credit Suisse и предупреди, че това може да се отрази негативно на приходите. От рейтинговата агенция посочват и нарастващия натиск върху отдела за управление на богатството, разходите по преструктурирането и по-високите възнаграждения на служители.

„Очакваме слаби резултати за 2022 година,“ казват от Moody's, а анализатори в Citigroup посочиха, че „трудно откриват позитиви“ в последните резултати на банката, въпреки че виждат дългосрочната стойност в акциите на кредитора.

Миналото на Credit Suisse продължава да я преследва и я затруднява в опитите ѝ да възстанови своя имидж, който е от основно значение за запазване на нейни заможни клиенти.

Репутацията ѝ отново понесе удар след като в Швейцария започна първия наказателен процес срещу местна банка. Credit Suisse и бивш неин служител са обвинени заради това, че са позволили на българска група замесена в трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които са били изнасяни в куфари.

Credit Suisse отхвърля всички обвинения, а нейният служител отрича неправомерни действия. Процесът привлече огромен интерес в Швейцария и предстои още представители на Credit Suisse да дадат показания, които инвеститорите наблюдават внимателно.