Европейски и американски регулатори предупредиха банките да са готови за руска кибератака  

Кремъл многократно е отричал руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заявявал своята готовност да си сътрудничи в борбата с киберпрестъпността

17:45 | 9 февруари 2022
Обновен: 20:19 | 9 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка подготвя банките за евентуална кибератака финансирана от Русия на фона на нарастващото напрежение с Украйна, предава Reuters като се позовава на двама източници с информация по темата.

Противостоянието между Русия и Украйна разтърси политическите и бизнес лидерите на Европа, които се страхуват от нахлуване, която ще нанесе щети на целия регион.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон посети Москва и Киев в опит да изиграе посредническа роля между страните. 

Сега Европейската централна банка, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард и представлява надзорен орган върху най-големите европейски кредитори се готви за кибератаки срещу банки, подготвяни от Русия.

До сега регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, но кризата в Украйна отклони вниманието му към кибератаките, извършени от Русия, каза един от източниците и добави, че ЕЦБ е разпитвала банките за тяхната защита.

Банките разиграват сценарии на кибернападение, за да тестват способността си да отблъснат атака, каза още източникът.

ЕЦБ посочва справянето с уязвимостта на кибератаки като един от своите приоритети, отказа коментар.

Опасенията на регулатора отекват по целия свят.

Министерството на финансовите услуги в Ню Йорк издаде сигнал до финансовите институции в края на януари, като предупреди за ответни действия чрез кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и това доведе до налагане на санкции от САЩ, според Thomson Reuters.

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания многократно предупреждаваха Путин да не атакува Украйна, след като Русия разположи около 100 000 войници близо до границата на своята съседка.

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от кибернападение, което остави предупреждение „страхувайте се и очаквайте най-лошото“, когато Русия разполагаше войски близо до границите на Украйна.

Държавната агенция по сигурност в Украйна заяви, че е открила признаци за връзки между хакерските групи и руските разузнавателни служби.

Руските служители казват, че Западът е обхванат от русофобия и няма право да поучава Москва, след като разшири военния алианс на НАТО на изток при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Кремъл многократно е отричал руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заявявал своята готовност да си сътрудничи със Съединените щати и други страни за борба с киберпрестъпността.

Въпреки това регулаторите в Европа са в повишена готовност.

Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Във вторник Марк Брансън, ръководител на германския надзорен орган BaFin, каза на онлайн конференция, че кибервойната е взаимосвързана с геополитиката и сигурността.

Белият дом също обвини Русия за опустошителната кибератака „NotPetya“ през 2017 г., когато вирус осакати части от инфраструктурата на Украйна и извади от строя хиляди компютри в десетки страни.

Тази уязвимост отново беше подчертана миналата година. При една от най-големите хакерски кампании в света и до ден днешен използва американска технологична компания като трамплин, за да компрометира множество правителствени агенции на САЩ. Белият дом обвини чуждестранните разузнавателни служби на Русия за нападението.

Атаката засегна софтуера, разработен от SolarWinds Corp и даде на хакерите достъп до хиляди компании, използващи продуктите му. Щетите се разпространиха в цяла Европа, а датската централна банка заяви, че "финансовата инфраструктура" на страната е била засегната.

Някои обаче смятат, че кризата в Украйна е преекспонирана. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Вашингтон и медиите, че подклаждат паника.