Shell пренасочва доставки на петрол след кибератака срещу германска фирма

Миналата година водещият американски оператор на тръбопроводи за гориво Colonial Pipeline затвори цялата си мрежа след хакерска атака

12:15 | 2 февруари 2022
Обновен: 13:30 | 2 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Shell заяви във вторник, че пренасочва доставките на петрол към други депа след кибератака срещу две дъщерни дружества на германската логистична фирма Marquard & Bahls тази седмица.

Компаниите, Oiltanking GmbH Group и търговецът на минерални масла Mabanaft GmbH & Co. KG Group, са открили на 29 януари, че са били засегнати от атака, която е нарушила ИТ системите и веригата на доставки, се казва в съвместно изявление на компаниите, цитирано от "Ройтерс".

Shell Deutschland GmbH, германското дъщерно дружество на петролната компания, успя да "пренасочи за момента към алтернативни складове за доставки", каза говорител в изявление.

В съвместното си изявление Oiltanking и Mabanaft заявиха, че работят за разрешаването на проблема възможно най-бързо и за разбирането на пълния му обхват.

"Предприемаме задълбочено разследване, заедно с външни специалисти, и работим в тясно сътрудничество със съответните органи. Всички терминали продължават да работят безопасно", се казва в изявлението.

Терминалите на Oiltanking Deutschland GmbH & Co. KG, която е подразделение на Mabanaft, работят с ограничен капацитет и са обявили форсмажорни обстоятелства, както и Mabanaft Deutschland GmbH & Co. KG за по-голямата част от дейностите си по вътрешни доставки в Германия, добави той.

Aral, най-голямата мрежа от бензиностанции в Германия с около 2300 станции, захранваше своите станции от алтернативни източници в светлината на смущенията, каза говорител на собственика ѝ BP Plc.

„Снабдяването на Aral в момента е сигурно, въпреки спирането на натоварването в Oiltanking“, казаха те.

Базираната в Хамбург Marquard & Bahls генерира продажби от 10,5 милиарда евро през 2020 г. и в нея работят около 6200 души. Нейното подразделение Oiltanking притежава и управлява 45 терминала в 20 държави, според компанията.

Германската агенция за киберсигурност заяви, че помага със своя опит.

„Смятам този инцидент за сериозен, но не и за опасно сериозен“, каза Арне Шонбом, президент на Федералната служба за информационна сигурност, на пресконференция.

"Компаниите произвеждат 1,6 милиона литра мазут и 2,1 милиона литра гориво годишно... Това засяга 233 бензиностанции в Северна Германия", каза той.

Миналата година водещият американски оператор на тръбопроводи за гориво Colonial Pipeline затвори цялата си мрежа, източник на почти половината от доставките на гориво на Източното крайбрежие на САЩ, след софтуерна атака с искане на откуп.

Инцидентът беше една от най-разрушителните дигитални операции, докладвани някога. Colonial Pipeline заяви по това време, че е платила на хакерите близо 5 милиона долара, за да си възвърне достъпа до своите системи.

Естеството на атаката срещу Marquard & Bahls все още не е напълно известна. Компанията не е отговорила на искания за коментар.