Байдън: Русия има „известна отговорност“ в кибератаката срещу тръбопровода на Colonial

Джо Байдън, президент на САЩ

20:50 | 12 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Ще се срещна с президента Путин. Досега няма доказателства, според нашите хора от разузнаването, че Русия е замесена. Въпреки че има доказателства, че задействането на рансъмуеър е в Русия и те имат известна отговорност за това.

Министерството на енергетиката работи директно с Colonial, за да се възстанови работата на тръбопроводите и да заработят с пълен капацитет, колкото е възможно най-бързо и безопасно.

ФБР също се ангажира да оцени и проучи атаката. Агенциите в правителството са действали бързо за смекчаване на всякакви последствия върху нашето снабдяване с гориво.

През уикенда под мое ръководство Министерството на транспорта издаде извънредна наредба с цел да се разхлабят ограниченията за водачите на камиони, за да се позволи повече гориво да се транспортира с цистерна.

Готови сме да предприемем допълнителни стъпки в зависимост от това колко бързо компанията е в състояние да възстанови пълния оперативен капацитет на тръбопровода си.

Федералното бюро за разследване реши, че мрежата на Colonial е заразена от рансъмуер и това очевидно е престъпно деяние. ФБР публикува подробности за атаката, за да може другите да предприемат стъпки за предотвратяване на заразяване.

Моята администрацията приема това много сериозно. Полагаме усилия с ФБР и Министерството на правосъдието да възпрепятстваме и предадем на правосъдието престъпниците.

Моята администрация ще се стреми към глобални действия срещу атаки с рансъмуеър от транснационални престъпници, които често използват глобални мрежи за пране на пари, за да ги извършат.

Моята администрацията също така се ангажира да защити нашата важна инфраструктура, голяма част от която е частна собственост и управлявана както Colonial.

Частните компании правят своя собствена оценка на киберсигурността. Така че, за да започне по-голяма инвестиция в киберсигурността на частния сектор, започнахме нова обществена частна инициатива през април.

Започва със 100-дневен спринт за подобряване на киберсигурността в електрическия сектор. И ние ще последваме това с подобни инициативи за газопроводи,  за водопроводи и други сектори.

В допълнение към компаниите, които се включват в това, имаме нужда да инвестираме, за да защитим нашата критична инфраструктура. Това е едно от многото неща, за които е предназначен планът ми за американските работни места.