Credit Suisse опитва нов изпълнителен директор и нов план след нарастващи загуби

Швейцарският кредитор смени целия си изпълнителен екип и половината си борд на директорите през последните 18 месеца

14:28 | 27 юли 2022
Обновен: 16:37 | 27 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse Group AG смени изпадналия в затруднение главен изпълнителен директор и заяви, че ще започне нов план за възстановяване само девет месеца след последния, докато швейцарската банка посочи, че цели да намали размера на своята инвестиционна банка в лицето на нарастващите загуби.

Фирмата избра ръководителя на управлението на активи Улрих Кьорнер за главен изпълнителен директор от следващата седмица, заменяйки Томас Готщайн, който подава оставка след двугодишен мандат, белязан от скандали и огромни загуби. Фирмата, която отчете по-голяма от очакваната загуба от 1,59 милиарда франка (1,65 милиарда долара) през второто тримесечие, заяви, че прегледът на дейностите ще включва съкращаване на поне още 1 милиард франка от разходите и оценка на звеното й за търговия със секюритизирани продукти.

Председателят Аксел Леман се стреми да върне банката към рентабилност – и стабилност – след скандали като срива на Archegos Capital Management и Greensill Capital, които подкопаха доверието на инвеститорите, отслабиха ключови бизнеси и предизвикаха изтичане на таланти. Швейцарският кредитор смени целия си изпълнителен екип и половината си борд на директорите през последните 18 месеца в опит да преодолее кризата.

Фирмата прекара последните три години, затънала в скандали – като се започне с шпионско фиаско, което доведе до това, че Готщайн пое юздите от Тиджан Тиам – които я оставиха да се лута във време, когато много конкуренти се възползваха от активните пазари, за да просперират. Сега със страховете от инфлацията и войната в Украйна, които предизвикват още сътресения, загубите на Credit Suisse възлизат на почти 4 милиарда франка през последните три тримесечия.

Credit Suisse обяви в изявление в сряда, че „обмисля опции за фундаментална промяна“ на инвестиционната банка, включително привличане на капитал от трета страна за бизнеса за търговия със секюритизирани продукти, който обикновено е печеливш, но използва около една четвърт от капитала на подразделението. Фирмата каза, че иска инвестиционна банка, която използва по-малко капитал и е по-обвързана с нейния франчайз за управление на богатството, което показва възможни по-големи съкращения, отколкото бе изложено в последната нова стратегия през ноември.

Приходите на инвестиционната банка паднаха с 55% през второто тримесечие, водени от спад в търговията, докато конкурентите отчетоха печалби, и 245 милиона долара загуби от нейния финансов бизнес с ливъридж. Фирмата посочи, че болката в инвестиционната банка далеч не е приключила, като търговията през третото тримесечие е белязана от продължаваща слабост в активността на клиентите и друга очаквана загуба в тази област. Фирмата посочи Дейвид Милър и Майкъл Ебърт като съръководители, които да наблюдават банковото дело и пазарите, като каза, че настоящият шеф на инвестиционната банка Кристиан Майснер ще се съсредоточи върху трансформирането на бизнеса.

Банката също така заяви, че има за цел да намали общата си разходна база до 15,5 милиарда франка в средносрочен план, което е доста под целта от 16,5 милиарда до 17 милиарда франка, поставена в края на миналата година.

В миналото компанията заяви, че има за цел да постигне икономии на разходите, като ускори мерките, въведени като част от нейната реорганизация през ноември, насочени към 1,0 до 1,5 милиарда швейцарски франка годишни структурни икономии на разходи до 2024 г.

Банката смята, че въвеждането на нови технологии може да генерира около 800 милиона франка икономии на разходи в средносрочен план, включително по 200 милиона франка през всяка от годините 2022 и 2023.

59-годишният Кьорнер е прекарал повече от 20 години в двете най-големи швейцарски фирми. Той прекарва повече от десетилетие в Credit Suisse, преди да се премести през 2009 г. в конкурента UBS Group AG, където работи с Леман. Кьорнер се върна в Credit Suisse миналата година, след като загуби при промяна на ръководството на UBS през 2019 г.

Сега той е готов да премине от управление на най-малкото от четирите основни звена на Credit Suisse към опит да върне доверието на инвеститорите, нещо, което Готщайн се бореше да направи след поредица от скандали миналата година. Бордът на компанията проведе разговори на ранен етап за замяната на Готщайн още през май, съобщи Bloomberg News по това време.

Загубата за второто тримесечие се дължи на спадове в инвестиционната банка и търговския бизнес и по-високи съдебни разходи. Банката отбеляза нетни изходящи потоци от 7,7 милиарда франка, тъй като клиентите търгуваха по-малко и намалиха риска в отговор на колебанията на пазарите на акции.

Скандалите

Credit Suisse описа 2022 г. като "преходна" година, в която се опитва да обърне страницата на скъпоструващите скандали, които предизвикаха почти пълна промяна на висшия мениджмънт и преструктуриране, целящо да ограничи поемането на риск, особено в своята инвестиционна банка, докато увеличава подразделението за управление на богатството.

Компанията многократно се е опитвала да смекчи спекулациите, че може да бъде придобита или разбита на фона на консолидацията на сектора.

Банката затяга контрола, след като измамният подход към бизнеса доведе до загуби за милиарди чрез грешки в управлението на риска и съответствието. 

Двойни удари – загуба от 5,5 милиарда долара от неизпълнение на задълженията на фамилния офис в САЩ Archegos Capital Management и закриването на фондове за финансиране на веригата за доставки на стойност 10 милиарда долара, свързани с фалиралия британски финансист Greensill – засегнаха банката през март 2021 г.

Credit Suisse беше осъдена миналия месец за това, че не е предотвратила прането на пари от българска банда за трафик на кокаин в първия наказателен процес в Швейцария срещу една от големите й банки. В момента тя обжалва присъдата.

Акциите на банката паднаха с повече от 40% тази година, достигайки дъно под 5 франка за акция в средата на юли. Пазарната ѝ капитализация е под 14 милиарда швейцарски франка, според данни на Refinitiv.

Швейцарският съперник UBS във вторник отчете печалба от 2,1 милиарда долара за второто тримесечие, по-малка от очакваната, тъй като сътресенията на финансовите пазари навредиха на инвестиционното банкиране и бизнеса му за управление на богатство.