Кризата на Adani показва голям риск в индийския план за нетни нулеви емисии

Gurin Energy: Индия е много повече от Адани. Ролята им в енергийния преход на Индия е спорна

17:40 | 6 февруари 2023
Обновен: 18:20 | 6 февруари 2023
Автор: Стивън Стапчински, Раджеш Кумар Сингх и Ракеш Шарма
Милиардерът Гаутам Адани. Снимка: Коби Волф/Bloomberg
Милиардерът Гаутам Адани. Снимка: Коби Волф/Bloomberg

Кризата, пред която е изправен милиардерът Гаутам Адани, разкри потенциален подводен камък в амбициозния план на Индия за намаляване на емисиите: зависимостта му от най-богатите и влиятелни частни лица в страната.

Водени от обещаните от Адани инвестиции в зелена енергийна инфраструктура в размер на 70 млрд. долара, индийските магнати досега са се ангажирали да изразходват много повече средства от правителството за енергийния преход. Мукеш Амбани от Reliance Industries Ltd. и Саджан Джиндал от JSW Group, заедно с енергийни гиганти като Tata Group, също побързаха да подкрепят прехода към по-чисто бъдеще. 

Но твърденията на Hindenburg Research за компании, свързани с Adani Group, породиха съмнения относно бъдещето на фирмата, включително и относно огромните ѝ инвестиции в зелена енергия. Те създадоха проблеми и за Adani Green, подразделението на групата за възобновяема енергия. Бурята, обхванала сега втория по богатство човек в Азия, заплашва да се разпространи и върху другите конгломерати; Hindenburg Research повдигна въпроси за корпоративното управление в страната.

Тъй като Adani group е доминиращ играч в индийската индустрия за чиста енергия, темпът на инвестициите може да се забави, каза Ашивни Суейн, сътрудник в базирания в Ню Делхи Център за политически изследвания. "Не можем да разчитаме на две или три компании, за да постигнем целите си. Нуждаем се от многочислен сектор", каза той. "Има и други играчи и много други ще се присъединят, за да продължат пътя напред".

В националния план за климата на Индия е заложена цел за постигане на нулеви нетни емисии през 2070 г., 10 години след Китай и две десетилетия след Европа. Индия ще продължи да разширява въглищния си енергиен парк, за да облекчи недостига на енергия, което накара правителството миналия месец да защити използването на изкопаеми горива, като в същото време се зарече да остане ангажирано с декарбонизацията.

Според Международната агенция по енергетика, за да постигне целта си, Индия се нуждае от инвестиции в размер на 160 млрд. долара годишно до 2030 г., което е приблизително три пъти повече от сегашните нива. Преките чуждестранни инвестиции, макар и нарастващи, остават малка част от сегашните ангажименти. Бързото падане на Adani може да подкопае доверието на инвеститорите в Индия в по-широк план, заплашвайки да ограничи капиталовите потоци в страната за зелено финансиране.

India Net
Индия е силно зависима от въглищата. Въглищата съставляват по-голямата част от производството на електроенергия в страната

Разликата подчертава зависимостта на правителството от частния сектор за постигане на екологичните му цели. Макар че частният капитал ще бъде необходим за борбата с изменението на климата по целия свят, огромният размер на предизвикателствата пред Индия я прави по-зависима от най-богатите ѝ граждани и най-развиващите се компании. 

Досега ръководителите с удоволствие са се съгласявали, тъй като наградата е първо място в доходоносните индустрии на бъдещето. Адани и Амбани от Reliance се борят да станат най-големият инвеститор в зеления сектор на Индия, като милиардерите постоянно се надпреварват да се конкурират с нови съобщения за гигантски производствени предприятия и някои от най-големите проекти в света.

Адани често е свързвал бизнеса си с целите за развитие на министър-председателя Нарендра Моди и окачествява обвиненията на Hindenburg Research в измама като атака срещу родната му страна. В същото време министърът на енергетиката Радж Кумар Сингх заяви пред репортери в Ню Делхи в четвъртък, че има повече от дузина големи фирми, които могат да придвижат напред програмата на Индия.

И макар че Моди все още не е коментирал публично сагата, през уикенда политиците и регулаторните органи се намесиха, за да намалят опасенията, че сътресенията около конгломерата на Адани ще се разпространят в местната икономика и ще повлияят на нагласите на глобалните инвеститори към страната.

Адани, който натрупа милиардите си благодарение на въглищната си империя, се позиционира като един от водещите защитници на нови и експериментални зелени технологии. Той планира огромни центрове за производство на слънчева и вятърна енергия в цялата страна и разработва верига за доставка на най-евтиния в света зелен водород, с цел да позиционира Индия като износител на екологично чисто гориво.

Но някои защитници на околната среда изтъкват, че Адани и неговата компания никога не са били толкова зелени по начало. Миналата година Адани удвои производството на въглища, тъй като Моди обеща да осигури надеждно електричество на повече индийци на фона на глобалната криза в доставките на горива. Според SumOfUs, активистка група, която провежда кампании, целящи оказване на натиск върху мощни корпорации, минните дейности на групата са причина за поне 3% от световните емисии на CO2 от въглища.

"Индия е много повече от Адани. Ролята им в енергийния преход на Индия е спорна", каза Асаад Раззук, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур фирма за възобновяеми енергийни източници Gurin Energy. "Много е опасно да се бърка енергийният преход в Индия с гледната точка или пазарната сила на една група."

Индия планира да намали дела на изкопаемите горива в електроенергийния микс на страната до 50% до 2030 г., в сравнение с повече от 57% в момента. Индия все още разчита в голяма степен на въглища за производство на електроенергия, като търсенето на най-мръсното изкопаемо гориво се очаква да се увеличи до 2025 г., а критиците твърдят, че правителството трябва да направи повече за ограничаване на глобалното затопляне.

Най-непосредствената краткосрочна последица от сегашния разгром на Adani е, че за милиардера ще бъде по-трудно да набира средства за своята екологична експанзия. Остава открит и въпросът за дълга на Adani Green Energy Ltd., звеното, което разработва проекти за възобновяеми енергийни източници. Съотношението на дълга към капитала на фирмата се е покачило до 95,3% през предходната финансова година, приключила през март, според изчисления на Bloomberg. Оттогава то е намаляло до 88,5%, но остава по-високо от това на конкурентите. 

India Net
В дълг. Съотношението дълг/капитал на Adani Green е високо за частна фирма

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Adani Green има най-висок риск за финансиране от компаниите в групата поради слабия си баланс, като добавят, че фирмата има облигации на стойност 1,25 млрд. долара с падеж през следващата година. "Паричните средства на Adani Green Energy към септември не могат да покрият падежите на краткосрочния дълг", заявиха анализаторите.

"Ще навреди ли това на Adani? Категорично. Би трябвало вече да е", каза Тим Бъкли, директор на базирания в Сидни мозъчен тръст Climate Energy Finance и дългогодишен наблюдател на милиардера. "Ще видите, че много западни капитали сега ще избягват групата Adani. Това ще изложи на риск способността на Adani да получи достъп до глобалния западен капитал, и по-специално до зеления капитал и ESG капитала".