Hindenburg атакува най-богатия човек в Азия, предизвиквайки загуби за $7,7 млрд.

Hindenburg е заела къса позиция спрямо индийската Adani Group, цитирайки дълг и счетоводни опасения

12:45 | 25 януари 2023
Обновен: 12:51 | 25 януари 2023
Автор: Крис Кей и Авишек Вишной
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите в компаниите на Adani Group паднаха, след като американският инвеститор Hindenburg Research LLC заяви, че e заел къса позиция за акциите на конгломерата и обвини фирми, собственост на най-богатия човек в Азия, в „нагло“ манипулиране на пазара и счетоводни измами.

Водещата фирма на милиардера Гаутам Адани Adani Enterprises Ltd., както и Adani Ports and Special Economic Zone Ltd., се понижиха съответно с 3,7% и 7,3% в сряда въпреки сравнително малките свободни сделки, след като Hindenburg, базирана в САЩ компания за инвестиционни проучвания, специализирана в активистки къси продажби, направи широкообхватни обвинения в корпоративни злоупотреби след двегодишно разследване на компаниите на магната.

Производителите на цимент ACC Ltd. и Ambuja Cements Ltd., последните придобивания на Adani, които са по-широко търгувани, се сринаха с цели 7,2% и 9,7%.

Тези спадове доведоха общата загуба на пазарна капитализация на акциите на Adani Group до около 625 млрд. рупии (7,7 млрд. долара).

Докладът на Hindenburg описва подробно мрежа от контролирани от семейство Адани офшорни фиктивни предприятия в данъчни убежища от Карибите, Мавриций и Обединените арабски емирства, за които се твърди, че са били използвани за улесняване на корупцията, прането на пари и кражби от данъкоплатците, докато източват пари от публичните фирми на групата.

Докладът е „злонамерена комбинация от селективна дезинформация и остарели, неоснователни и дискредитирани твърдения“, каза главният финансов директор на Adani Group Джугешиндер Сингх в изявление.

Докладът беше публикуван в същия ден, когато се очаква да бъде отворена за записване ключова продажба на акции от Adani Enterprises, насочена към привличане на по-широка мрежа от инвеститори. Времето „ясно издава нагло, недобросъвестно намерение да се подкопае“ и да се повреди планът за продажба на акции, каза Сингх.

Атаката от Hindenburg идва в критичен момент за магната. Адани се стреми да повиши международния си профил и агресивно се разклонява в нови бизнеси, включително цимент и медии, в своята властова база в Индия, където се смята, че се радва на близки отношения с премиера Нарендра Моди. Плановете за разширяване на империята Адани са тясно свързани с развитието и икономическите цели на правителството.

Миналата година Адани се изкачи нагоре в индекса на милиардерите на Bloomberg след Бил Гейтс и Уорън Бъфет и състоянието му сега възлиза на 118,9 милиарда долара, което го прави четвъртият най-богат човек в света.

Известен изследователски екип, Hindenburg е известен най-вече с критичните си доклади за пространството на електрическите превозни средства. Компанията беше инструмент за свалянето на основателя на компанията за електронни камиони Nikola Corp., която беше обвинена от Hindenburg през 2020 г., че е изградена върху „десетки лъжи“. Основателят на Nikola Тревър Милтън в крайна сметка се оттегли като председател и беше признат за виновен в измама с ценни книжа. По-нови цели включват Clover Health и Lordstown Motors.

Hindenburg каза, че е заел къса позиция в компаниите на Адани чрез търгувани в САЩ облигации и нетъргувани в Индия деривативни инструменти. „Дори ако пренебрегнете констатациите от нашето разследване и приемете финансовите данни на Adani Group за номинална стойност, нейните седем ключови листнати компании имат 85% спад само на фундаментална основа поради изключително високите оценки“, каза Hindenburg в доклада.

Компаниите на Адани търгуват при съотношения цена/печалба, многократно по-високи от тези на подобни компании както в Индия, така и по света, включително фирми в империята Reliance на конкурентния магнат Мукеш Амбани – предшественикът на Адани като най-богатия човек в Азия. Има някои признаци, че възходът се забавя, като повечето акции на Adani Group започнаха годината със спад дори преди доклада на Hindenburg.

Инвеститори и анализатори също изразиха загриженост относно високите нива на дълг, наблюдавани в регистрираните единици на империята. Брутният дълг на шест фирми в Адани – Adani Enterprises Ltd. Adani Green Energy Ltd., Adani Ports and SEZ Ltd., Adani Power Ltd., Adani Total Gas Ltd. и Adani Transmission Ltd. – възлиза на 1,88 трилиона рупии към края на март 2022 г.