Най-богатият човек в Азия ще създава глобална медийна компания

Гаутам Адани има международни амбиции, включително в енергийния сектор

09:30 | 26 ноември 2022
Обновен: 09:58 | 26 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Гаутам Адани цели да изгради глобална медийна компания в знак за нарастващото влияние и международните амбиции на най-богатия човек в Азия.

Адани разказа за инвестиционните си планове, включително стартирането на „супер приложение“ в Индия и наддаване за енергийни проекти в Израел в рамките на интервю за Financial Times. Той също така защити спорната въглищна мина Carmichael в Австралия на групата, но призна, че не би продължил с развитието ѝ, ако знаеше колко опозиция ще предизвика.

В петък Adani Enterprises обяви, че ще иска одобрение от акционерите за набиране на 200 милиарда рупии (приблизително 2,4 милиарда долара) чрез публично предлагане на акции.

Коментарите на нейния ръководител показват как конгломератът – който има нарастващо значение, тъй като основателят му подкрепя програмата за развитие на индийския премиер Нарендра Моди - се разширява в чужбина и навлиза в медийния и потребителския сектор.

 „Защо не можете да подкрепите една медийна къща да стане независима и да има глобален отпечатък“, попита милиардерът, чието ново медийно подразделение започна враждебно придобиване на водещия индийски телевизионен оператор NDTV през август. „Индия няма нито един (медиен представител), който да сравни с Financial Times или Al Jazeera“, добави той.

Говорейки в централата на небостъргача на групата извън Ахмедабад, най-големият град в родния му щат Гуджарат, Адани каза, че вижда навлизането си в медиите, включително покупката на NDTV, като „отговорност“, а не като бизнес възможност.

Все още незавършената оферта за поглъщане на Adani Group предизвика дебат в Индия относно независимостта на медиите, като магнатът се възприема като обвързан с правителството на Моди, докато NDTV е известна с излъчването на мнения, критични към него.

Междувременно ръстът в цените на акциите на компаниите на Адани тази година озадачи някои анализатори, като в същото време увеличи състоянието му по-бързо от това на всеки друг милиардер. С богатство в размер на 136 милиарда долара, според Forbes, Адани се бори с технологичния магнат Илон Мъск и магната от сектора на луксозните стоки Бернар Арно за челното място в световната класация за богатство.

За разлика от някои други индийски милиардери, Адани сам изгражда бизнеса си. От фирма за търговия със стоки, основана през 1988 г., той разширява бизнес интересите си, за да стане най-големият частен играч в инфраструктурния сектор на Индия, притежавайки 13 пристанища и осем летища.

Опозиционните политици твърдят, че Адани се облагодетелства от близките си отношения с Моди. Самият Адани отхвърля обвиненията за некоректност, но признава, че неговата група се е присъединила към приоритетите на правителството за развитие.

Adani Group е и най-големият частен играч във въглищния сектор на Индия, опериращ мини и въглищни електроцентрали. Но тъй като правителството на Индия сега настоява за амбициозно преминаване към възобновяеми енергийни източници, конгломератът обеща да инвестира 70 милиарда долара до 2030 г. в технологии за "чисто" производство. 

Освен че ще пусне „супер приложение“ през следващите три до шест месеца, за да свърже пътниците от летище Adani с другите услуги на Adani Group, Адани заяви, че планира да инвестира повече от четири милиарда долара в нефтохимически комплекс в своето обширно пристанище Мундра и специална икономическа зона в Гуджарат.

Той отрече навлизането в нефтохимическата промишленост да създаде сериозна конкуренция между него и Мукеш Амбани. „Индия е пазар с огромен растеж и всеки е добре дошъл“, посочи той.

Адани също се стреми към по-широка международна експанзия, печелейки пристанищни договори в Шри Ланка и изграждайки електроцентрала в Индия, която да снабдява съседен Бангладеш.

Той каза, че групата „се стреми да навлезе в енергийния сектор в Израел“ и е „вероятно“ да кандидатства за проект за захранване с газ. Adani Ports, заедно с израелската Gadot Group, спечелиха концесията за второто по големина търговско пристанище в страната в Хайфа за 1,2 милиарда долара през юли.

Адани твърди, че високите цени на енергията подчертават важността на противоречивия проект на неговата група за въглищна мина Carmichael в Галилейския басейн на Австралия. Той настоява, че нейните висококачествени въглища са енергийно ефективен начин за посрещане на нарастващото търсене в Индия.

Въпреки това милиардерът добави, че - имайки предвид силната опозиция от активистите, не би развил проекта сега. Адани изпитва затруднения да финансира и застрахова мината и въпреки че има одобрения за 60 милиона тона въглища годишно, той каза, че в момента мината произвежда само 17 милиона тона.

„Ако осъзнавахме, че ще има толкова много възражения, че ще дойде толкова много съпротива, не бихме могли да влезем в бизнеса. Не бихме направили това“, заяви Адани. „Но трябва да разберете, че след като вече сте похарчили 2-3 милиарда долара, имате всички одобрения според нормите, имате подкрепа от правителството и от двете страни, имате подкрепа от местните хора – смятате ли, че някое предприятие трябва да ходи, защото някой има възражения“, попита той.