Войната между най-богатите магнати в Азия премина в зеления сектор

Ключови бизнеси в Индия водят преминаването към зелена енергия с планове за нова индустрия около декарбонизацията

15:07 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Конфликтът между магнатите Мукеш Амбани и съперника му Гаутам Адани се разгаря, като двамата индийски милиардери се изправят един срещу друг, за да се опитат да претендират за титлата световен лидер във възобновяемата енергия.

Ключови бизнеси в Индия, един от най-големите замърсители с парникови газове, който все още не е обявил цел за нетни нулеви емисии, водят преминаването към зелена енергия с планове за изграждане на нова индустрия около декарбонизацията с милиарди долари инвестиции.

Adani Group, управлявана от втория най-богат човек в Азия, заяви във вторник, че ще инвестира 20 млрд. долара за 10 години във възобновяема енергия. Съобщението идва, след като Амбани, най-богатият човек в Азия и собственик на нефтопреработвателния и нефтохимически гигант Reliance Industries Ltd., заяви през юни, че ще похарчи 10 милиарда долара за зелена енергия за три години.

На фона на срещата на високо равнище COP26 за климата в Глазгоу само след седмици Индия е под натиск от световните лидери да се ангажира с нетна нулева цел. Докато политическите лидери на страната обмислят въпроса, правителството на премиера Нарендра Моди твърди, че като развиваща се страна, където потреблението на електроенергия на глава от населението е по-малко от половината от средното за света, тя се нуждае от енергия и развитите страни трябва да поемат тежестта на съкращенията на емисиите.

зелени амбиции

И така, какво се крие зад притока на капитал от милиардерите?

Въпреки че правителството не е поставило официална нетна нулева цел, едва ли Амбани и Адани биха предприели тези стъпки без държавна подкрепа. А частните пари от магнатите могат да стимулират Индия да се придвижи по-бързо към по-зелена профил, като същевременно спомагат за запълването на нарастващия глад за електричество, тъй като икономиката й върви към двуцифрен растеж.

„Големите пари, постъпващи от големи инвеститори, ще създадат стабилна производствена екосистема и ще насърчат мнозина да се присъединят към движението“, каза Дебашиш Мишра, партньор от Бамбай в Deloitte Touche Tohmatsu. "Това ще направи действията за изменението на климата и устойчивостта на Индия много по-реалистични."

Индийското правителство също предприема стъпки към по-екологична енергия с планове за повече от четирикратно увеличаване на капацитета на възобновяема енергия до 450 гигавата до края на това десетилетие. Това изисква близо 650 милиарда долара инвестиции в енергийния сектор, според BloombergNEF.

търсене електричество

Компаниите на Адани и Амбани наддават за държавни стимули, предназначени да стимулират производството на слънчева енергия в страната.

„Целта за възобновяеми енергийни източници от 450 гигавата се основава на огромно увеличение на търсенето на електроенергия през следващите 8-10 години“, каза Гаган Сидху, директор в Центъра за енергийно финансиране в базирания в Ню Делхи тинк-танк CEEW. „Този ​​растеж ще дойде от зеления водород, ще дойде от електрическата мобилност и децентрализираното производство“, а компании като Adani и Reliance знаят какво вещае бъдещето, каза Сидху.