Поглед към 19-часовия срив, който провали продажбата на акции на Adani

Само за часове най-голямата в историята на Индия продажба на акции се превърна от готова сделка в провал

18:00 | 4 февруари 2023
Автор: Бен Бартенщайн, Саикат Дас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Във вторник лъчезарният Гаутам Адани стоеше до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и изглеждаше спокоен, докато стотици хора се събираха за церемонията по подписването на договора за пристанището в Хайфа, което индийският милиардер изгражда заедно с него. 

60-годишният магнат имаше причина да бъде радостен: офертите, подадени в последния момент, помогнаха на флагмана на неговата пристанищно-енергийна империя да приключи с рекордна продажба на акции на стойност 2,5 млрд. долара въпреки атаката на късите продавачи, която предизвика срив на акциите. Докато се прибираше от Тел Авив в 18:13 ч. местно време с частния си самолет Bombardier Global 6500 - сравнително нова придобивка със свръхбърза безжична връзка - индустриалецът прекара много време в най-тихата част на кабината на самолета в различни напрегнати разговори.

Junked Adani
Гаутам Адани и Бенямин Нетаняху в Хайфа, Израел, на 31 януари.

Но бруталната разпродажба на акциите на Adani Group продължи и в сряда, 1 февруари, като за една седмица изтри пазарна стойност от над 80 млрд. долара - въпреки предполагаемото успешно приключване на продажбата на акции.  

Според запознати със събитията хора, които не пожелаха да бъдат назовани, тъй като дискусиите са били частни, разтревожени инвеститори са започнали да се обаждат на финансовия екип на Adani, за да изразят опасенията си.

Нарастване на насрещните ветрове
Един от тях е Royal Group, компанията майка на International Holding Co. от Абу Даби, която е подтикнала конгломерата да преразгледа продажбата на акциите на Adani Enterprises Ltd., казва запознати. 

В сряда следобед държавна финансова институция - също един от основните инвеститори в последващата оферта - заяви, че няма да продължи да подкрепя групата. По-рано през деня опозиционните партии се заканиха на правителството на Нарендра Моди в парламента, като скандираха "Адани, Адани" по време на речта за бюджета на съюза. Магнатът често съобразява корпоративната си стратегия с приоритетите на Моди за изграждане на нацията.

Някъде около 17:00 ч. в Индия в сряда Адани поиска свикване на извънредно заседание на борда на директорите в рамките на 30 минути. Продажбата на акции се отменя. В 22:21 ч. в Индия заявлението е постъпило на местните фондови борси, отбелязвайки драматичен обрат. 

Junked Adani
Реакция в Мумбай при задълбочаване на кризата с Adani. На екран се показват новини за Adani Group в сградата на Бомбайската фондова борса в Мумбай, Индия, на 2 февруари

Само за 19 часа най-голямата в историята на Индия последваща продажба на акции се превърна от готова сделка в провал. 

Представители на Royal Group, IHC и Adani Group не отговориха веднага на писмените запитвания за коментар извън работно време.

Защита на взаимоотношенията
Адани предпочете да се откаже от краткосрочната победа на последващата оферта, за да защити дългосрочните си взаимоотношения с големите инвеститори, които в противен случай щяха да претърпят смущаващи загуби от пазарната оценка на сумите, които бяха ангажирали. 

И с този единствен удар базираният в САЩ продавач на къси позиции Hindenburg Research, който публикува унищожителен доклад на 24 януари, получи най-голямата си жертва досега. 

В своя експлозивен доклад Hindenburg обвини конгломерата на Adani в "нагла" измама и дългогодишни манипулации на фондовия пазар, пране на пари, както и други предполагаеми престъпления, които определи като "най-голямата измама в корпоративната история". 

В своето опровержение от 413 страници в неделя тя нарече доклада на Hindenburg и своя къс залог "пресметната измама с ценни книжа", както и атака срещу Индия и нейните институции.

Три дни по-късно продажбата на акциите на компанията се разпадна на фона на разправията.

Отчаяни участници
Един от отчаяните участници в извънредната среща на Adani в сряда заяви, че е била необходима само атака от страна на малък продавач на къси позиции, за да се унищожат годините на усилена работа само за седмица.

Ветеранът в сделките, подпомагащ процеса на продажба на акции, заяви, че никога не е виждал предлагане на акции, отменено по този начин, през своята почти двугодишна кариера. 

Но облекчението сред основните инвеститори беше осезаемо. Според запознати държавната застрахователна корпорация Life Insurance Corporation of India Ltd., която е акционер в пет дружества от групата Adani, счита решението за жест на добро корпоративно управление.

Това е и начинът, по който Adani се справя с проблема. Обръщайки се към инвеститорите във видеоклип рано в четвъртък, за да обясни внезапния обрат, той каза: "За мен интересът на моите инвеститори е от първостепенно значение и всичко друго е второстепенно." 

Junked Adani
Реакция в Мумбай при задълбочаване на кризата с Adani. Гаутам Адани на мониторите, по време на видеореч, в Мумбай, на 2 февруари.

Той добави, че иска да ги предпази от загуби. "Въпреки нестабилността на акциите през последната седмица, вашата вяра и убеденост в компанията, нейния бизнес и нейното управление бяха изключително успокояващи и смиряващи, за всички нас."

Разпродажбите обаче продължиха. До петък половината от стойността на конгломерата, или повече от 110 млрд. долара, се беше изпарила след публикуването на доклада "Hindenburg". Adani Enterprises отложи план за набиране на до 10 млрд. рупии чрез първата в историята си публична продажба на облигации след разгрома на пазара, съобщи Bloomberg News в събота, позовавайки се на запознати с въпроса.

Въздействието върху по-широкия пазар в Индия също беше огромно. Към четвъртък рупията бе поевтиняла спрямо всичките си азиатски конкуренти за периода, а спредовете по индекса на облигациите в страната се разшириха до най-широкото ниво от четири седмици насам.

Дистанциране
Ефектът на вълната накара правителството на Моди, което се възприема като тясно свързано с Adani, да започне публично да се разграничава от скандалния конгломерат. Въпреки че интересите на Adani - от пристанищата до енергетиката - са неразривно свързани с плановете за растеж на страната, правителствени служители омаловажиха въздействието му върху икономиката като цяло.

"Това е спор между една частна компания, регулатора и пазара; той не засяга макроикономиката", заяви в интервю в четвъртък Т. В. Соманатан, министър на финансите на страната. "Експозицията на банките, LIC към Adani изобщо не е обезпокоителна. Не виждам никакъв риск от разпространение на проблемите."

Организаторите на проваленото предлагане на акции на предприятието Adani трябваше да се примирят с нищожните хонорари и се борят да възстановят каквото могат от това, което трябваше да бъде мега последваща продажба на акции. По-голямата част от 12-те млн. долара, които инвестиционните банки трябваше да спечелят, зависеха от успеха на сделката, твърдят запознати. Сега те очакват само минимална компенсация за работата си по предлагането.

С наближаването на края на бурната седмица изпадналият в затруднение магнат започна преговори с кредиторите за предсрочно погасяване на някои заеми, обезпечени със заложени акции, тъй като някои банки спряха да приемат ценните книжа на групата като обезпечение. 

"Прахът все още не се е уталожил", заяви в четвъртък Алок Чуривала, управляващ директор на базираната в Мумбай компания Churiwala Securities Pvt. "Трябва да сме много внимателни и би било добре инвеститорите да не се занимават с акции на Adani, докато не се изясни как ще се процедира по-нататък."