Индия и Китай: история за два пазара през 2023 г.

Инвеститорите може да преоценят перспективите на двете азиатски икономики, докато Пекин демонтира политиките си за борба с пандемията

19:18 | 14 януари 2023
Автор: Анди Мукерджи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сравнение с преди година и половина, когато нейната икономика току-що беше започнала да се отваря отново след опустошителен скок на делта варианта, фондовият пазар на Индия е непроменен в доларово изражение. И въпреки това тежестта му в индекса MSCI Emerging Markets Index е задминала Тайван и Южна Корея до второ място, като почти цялото увеличение идва за сметка на най-големия съставен елемент на индикатора: Китай.

Втората по големина икономика в света отбеляза спад на акциите с две пети от юни 2021 г. благодарение на изолационистките политики на Пекин срещу Covid-19, сътресенията в индустрията на недвижимите имоти и наказателната антитръстова кампания срещу ценните технологични фирми в страната. Ако Китай е бил затънал в изобилие от песимизъм, обратното е вярно за Индия. Благодарение на задържаното градско търсене след пандемията, акциите се задържаха сравнително добре въпреки агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

В резултат на това, докато делът на Китай в MSCI EM спадна до 28%, от 35% през май 2021 г., делът на Индия се повиши до 15% от 10%.

Ще сложи ли сегашното повторно отваряне на китайската икономика край на превъзходството на Индия? Това ще бъде въпрос за глобалните инвеститори през 2023 г.

Ако опитът на други страни е някакъв ориентир, завъртането от нулеви инфекции към оставяне на вируса да проникне в общностите ще бъде хаотично и вероятно смъртоносно за възрастните хора в Китай, от които само 40% имат бустерни ваксини. Въпреки това, един решителен преход може да помогне за изтеглянето на потребителските и бизнес настроения от почти рекордно ниски нива, да разтърси пазара на имоти от неговия сън и да ускори продажбите на автомобили. Това може също така да накара анализаторите да повишат прогнозата си за ръст на печалбите от 4% през следващите 12 месеца. Преди пандемията тези очаквания бяха 17%.

В Индия болката от Covid-19 — и печалбите от повторното отваряне — са в огледалото за обратно виждане. Сега икономиката губи инерция, въпреки че пазарът продължава да е разпенен. Дори и с известна предпазливост в прогнозите поради високата инфлация (засягаща маржовете на местните потребителски фирми) и глобалното забавяне (засягащо износителите на софтуер), консенсусното очакване е печалбите да нараснат с 18% през следващите 12 месеца. При банките оптимизмът е най-висок. Те се възползват от по-големи бизнес обеми, както и от превъзходно ценообразуване: повишените цени на суровините повишиха търсенето на заеми за оборотен капитал, въпреки че повишаващите се лихвени проценти повишиха лихвените маржове.

Случаят за известно завъртане от индийските към китайските акции вече се затвърждава. BNP Paribas наскоро понижи рейтинга на Индия до „неутрална“, като премахна основните потребителски стоки на страната от моделното си портфолио и намали експозицията към износителите на софтуер.

„Нашата тактическа предпазливост по отношение на Индия произтича от изключително високите относителни оценки на пазара и възможността за пренасочване на средства към Северна Азия с повторното отваряне на Китай“, казва Маниши Райчаудхури, ръководител на BNP за изследвания в Азия. Консенсусното мнение относно ориентираните към потреблението акции на Индия вероятно е твърде оптимистично, докато бюджетът на федералното правителство – последният преди изборите през 2024 г. – може да внесе допълнителна волатилност, добавя той.

В по-дългосрочен план Индия се стреми да подкрепи инвестиционната си привлекателност, като се очертава като алтернатива на Китай. С политиките на президента Си Дзинпин, които задълбочават разрива със Запада, министър-председателят Нарендра Моди представя страната си като дестинация за мултинационални компании, за да намали свръхекспозицията си към китайските вериги за доставки.

Няма гаранция, че хазартният ход, подкрепен от $24 милиарда субсидии за производителите, ще проработи. Както отбелязват Арвинд Субраманиан, икономически съветник на администрацията на Моди до 2018 г., и Джош Фелман, бивш служител на Международния валутен фонд в Ню Делхи, в скорошна статия за Foreign Affairs: „Индия е изправена пред три големи пречки в стремежа си да стане „следващия Китай": инвестиционните рискове са твърде големи, политиките са прекалено фокусирани върху вътрешния пазар и макроикономическите дисбаланси са твърде големи."

Други държави също може да имат претенции. Виетнам, който е по-отворен за търговия от Индия, е на път да измести Великобритания от тазгодишния списък на седемте най-големи партньори за търговия със стоки на САЩ. Производствената централа в Югоизточна Азия дори не фигурираше сред първите 15 до 2019 г. Освен това, независимо колко привлекателни са политиките на Ню Делхи на хартия, изобщо не е сигурно, че те ще бъдат прилагани безпристрастно и няма да бъдат променени в полза на националните шампиони – „гигантски индийски конгломерати, които правителството е предпочитало“, според Субраманиан и Фелман.

Само фирмите, контролирани от Гаутам Адани, най-богатият индийски бизнесмен, са довели до една трета от скока от 33%, изразен в местна валута, от 2021 г. на BSE 500, широк индекс на най-големите компании в нацията. Добавете империята на съперника му Мукеш Амбани от телекомуникации до нефтохимикали и половината от печалбите ще идват от фирмите на двамата най-богати магнати.

Досега обаче растящата концентрация на богатство изглежда е работила добре за местните инвеститори - те не са нито твърде скептични към съдбата на страната си, нито прекалено критични към нейната посока. Това е така, защото техният просперитет също е свързан със същата банда от прокапиталистически политики. Преди четири години най-големите фирми в Индия спечелиха общ доход преди данъци от 7 трилиона рупии (85 милиарда долара), от които хазната взе почти една трета. Сега печалбата преди данъци се е повишила до 13 трилиона рупии, но делът на правителството е спаднал до около една четвърт. Относителното значение на косвените данъци — включително върху петролните продукти — нарасна.

Това не е добър резултат за бедните в Индия, които са ощетени повече от богатите от налозите върху потреблението, особено в инфлационна среда. Но доколкото тежестта на данъчното облагане е лека за компаниите, фондовият пазар е малко вероятно да постави под въпрос липсата на значима покупателна способност отвъд малката заможна класа. Основаната на заплатите икономика на Индия се превърна в предприятие, ориентирано към печалби, и местните инвеститори изглеждат ОК с това положения. За пет години управляваните инвестиции в Индия — животозастраховане, взаимни фондове, пенсионни сметки, хедж фондове и портфейлни услуги — са нараснали до 57% от брутния вътрешен продукт от 41%, според Crisil, филиал на S&P Global Inc. Докато ловът на доходност достига повече от по-малките градове, на индустрията от 1,6 трилиона долара може да не ѝ отнеме много време, за да настигне 2 трилиона долара в банкови фиксирани депозити.

С нетни изходящи потоци над 187 милиарда долара, излизането на глобалните инвеститори от Китай тази година беше много по-брутално от 17 милиарда долара, които те изтеглиха от Индия. Тъй като Китай се отваря отново, инвеститорите ще впрегнат повече пари на работа в Народната република. Дори ако някои от тези средства дойдат за сметка на Индия, важно е да запомните, че бързо нарастващият пул от местна институционална ликвидност подкопава влиянието на задграничните фондови мениджъри. Докато India Inc. осигурява разумен ръст на печалбите, чужденците няма да могат да пренебрегнат страна, в която все по-силната местна инвестиционна класа е започнала да се кланя на печалбата.

Анди Мукерджи е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ индустриални компании и финансови услуги в Азия. Преди това е работил за Reuters, Straits Times и Bloomberg News.