САЩ и Индия стартират амбициозни инициативи в областта на технологиите и отбраната

Усилията целят противодействие на Китай в Индо-Тихоокеанския регион и откъсване на Ню Делхи от зависимостта му от руските оръжия

10:40 | 1 февруари 2023
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ стартират поредица от амбициозни технологични, космически и отбранителни инициативи с Индия в опит да се противопоставят на Китай в Индо-Тихоокеанския регион и да откъснат Делхи от зависимостта му от Русия по отношение на оръжията, пише Financial Times.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и индийският му колега Аджит Довал се срещнаха във Вашингтон във вторник, като двете страни представиха сътрудничество в редица области, включително квантови изчисления, изкуствен интелект, 5G безжични мрежи и полупроводници. Те създадоха и механизъм за улесняване на съвместното производство на оръжия.

Инициативата за критични и нововъзникващи технологии бележи поредния ход на президента на САЩ Джо Байдън за по-тясно сътрудничество със съюзници и партньори за противодействие на Китай. Тя следва споразумението между Байдън и министър-председателя на Индия Нарендра Моди за създаване на инициативата, когато те се срещнаха в Токио през май 2022 г.

"Това наистина е стратегически залог от страна на двамата лидери... че създаването на по-задълбочена екосистема между САЩ и Индия ще служи на стратегическите, икономическите и технологичните интереси на двете страни", каза Съливан.

Съливан заяви, че предприетата стъпка е част от стратегията на Байдън за укрепване на връзките със съюзниците и партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, като се позова на пакта за подводници "Аукус" с Австралия и Обединеното кралство, както и на възобновяването на "Четворката" - обединение за сигурност на САЩ, Япония, Австралия и Индия.

"Това е още една голяма основополагаща част от цялостната стратегия за поставяне на целия демократичен свят в Индо-Тихоокеанския регион в позиция на сила."

Един американски служител заяви, че технологичната инициатива, заедно с други действия, означава, че 2023 г. "вероятно ще бъде най-значимата година в американско-индийската дипломация", като добави, че Индия е "ключът" към амбициите на САЩ в региона.

Той заяви, че Индия се присъединява в по-голяма степен към САЩ заради напрегнатите си отношения с Китай, особено след смъртоносните гранични сблъсъци в долината Галван през 2020 г. "Индийците не афишират това... но то имаше един вид въздействие в стил 11 септември, Пърл Харбър, върху стратегическото мислене на техните елити".

Съливан заяви, че инициативата не предполага фундаментална промяна в геополитическата ориентация на Индия, но подчерта, че тя откроява влиянието, което негативното поведение на Китай оказва върху държавите по света.

"Неговите икономически практики, агресивните му военни ходове, усилията му да доминира в индустриите на бъдещето и да контролира веригите за доставки за напред, оказват дълбоко въздействие върху мисленето в Делхи", каза той.

Танви Мадан, експерт по Индия в института "Брукингс", заяви, че инициативата е "значителна инвестиция" в отношенията, която подчертава нарастващото стратегическо пренареждане. Но тя изтъкна, че докато Индия има традиционна политика на " необвързване" с повечето страни, това се отнася в по-ограничена степен за Китай.

Индия се опитва да повиши собствения си технологичен капацитет поради опасенията от водещата роля на Китай в ключови сектори. Тя се стреми да изгради индустрия за производство на чипове и да насърчава нововъзникващи сектори, в които изостава от Пекин, включително електрически превозни средства и телекомуникации. Индийските официални лица искат Apple, Samsung и други чуждестранни мултинационални компании да инвестират повече в страната, тъй като диверсифицират веригите за доставки от Китай.

Целите на Индия съвпадат с желанието на САЩ да засилят сътрудничеството, за да се конкурират по-добре с Китай и да дадат възможност на сходно мислещите демокрации да определят критични технологични стандарти.

Съливан заяви, че Белият дом ще работи с Конгреса на САЩ, за да улесни привличането на таланти в областта на науката и технологиите от Индия, което е важно, тъй като САЩ полагат усилия за съживяване на местната си индустрия за производство на чипове.

Друг високопоставен служител заяви, че САЩ и Индия ще поискат от асоциациите на производителите на полупроводници в двете страни да работят заедно, за да определят областите за съвместни инвестиции. Той заяви, че администрацията ще работи с Конгреса за премахване на регулаторните пречки, които например възпрепятстват износа на високопроизводителни компютърни технологии за Индия.

"Президентът и Белият дом са на мнение, че много от наследените ограничения [за трансфер на технологии] по отношение на Индия са имали смисъл по тяхно време, но нямат смисъл през 2023 г.", каза Съливан.

Усилията за съвместно разработване на оръжия първоначално ще бъдат насочени към реактивни двигатели, артилерийски системи и бронирани пехотни машини. Съливан заяви, че General Electric е представила на правителството на САЩ предложение за съвместно изграждане на двигатели.

Срещата между съветниците по националната сигурност се състоя в момент, когато голяма група американски и индийски главни изпълнителни директори и висши ръководители се срещнаха, за да обсъдят начини за засилване на съвместните публично-частни партньорства. Сред компаниите бяха Micron, Lockheed Martin и Applied Materials от САЩ, както и Reliance Industries, Adani Defence & Aerospace и ArcelorMittal от Индия.