Фед ще свие отново повишенията на лихвите, тъй като инфлацията се забавя

Решението на ЕЦБ почти сигурно ще включва увеличение на лихвите с половин пункт и подробности за плана за ликвидиране на притежаваните облигации

19:30 | 29 януари 2023
Автор: Кейт Дейвидсън, Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представителите на Федералния резерв ще намалят отново темпа на повишаване на лихвените проценти през следващата седмица на фона на признаците за забавяне на инфлацията, докато докладът за заетостта в петък може да покаже стабилно търсене на работници, което да подобри шансовете за меко приземяване на най-голямата икономика в света.

Политиците са готови да повишат основния лихвен процент по федералните фондове с четвърт процентен пункт в сряда до диапазона от 4,5% до 4,75%, намалявайки размера на увеличението за второ поредно заседание. 

Този ход ще последва редица скорошни данни, които показват, че агресивната кампания на Фед за забавяне на инфлацията дава резултат.

"Очаквам, че ще повишим лихвените проценти още няколко пъти през тази година, макар че според мен дните, когато ги повишавахме по 75 базисни точки, със сигурност са отминали", заяви президентът на Фед на Филаделфия Патрик Харкър в реч на 20 януари. "Повишения от 25 базисни пункта ще бъдат подходящи занапред."

Fed 01
Ключовите показатели за инфлацията в САЩ продължават да отстъпват. Показателите отбелязват най-малкия напредък от повече от година насам, докато разходите намаляват

Основните въпроси към председателя на Фед Джером Пауъл на пресконференцията му след срещата ще бъдат колко по-високо централната банка възнамерява да повиши лихвите и какво трябва да видят служителите, преди да направят пауза.

Представителите на Фед дадоха да се разбере, че искат да видят и доказателства, че дисбалансите в търсенето и предлагането на пазара на труда започват да се подобряват.

Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозират, че работодателите са добавили 185 000 работни места в сравнение с 223 000 през декември, наемането на персонал вероятно се е забавило през януари. Според тях равнището на безработица се повишава до 3,6%, което все още е близо до петгодишното дъно, а средното почасово заплащане се очаква да нарасне с 4,3% спрямо предходната година, което е забавяне спрямо предходния месец, сочи медианната им оценка. 

Фед ще получи още един важен показател за инфлацията във вторник, когато Министерството на труда ще публикува индекса на разходите за заетост - широк измерител на заплатите и обезщетенията. В сряда се очакват и данни за откритите работни места за декември, както и проучване на производителите за януари.

"Фед е изправен пред дилема: от една страна, данните за инфлацията са по-меки от очакваното, а показателите за активността показват забавяне на инерцията през последния месец; от друга страна, финансовите условия се облекчиха, тъй като търговците смятат, че Фед скоро ще премине към намаляване на лихвените проценти. Данните биха оправдали по-малки повишения на лихвите, но Фед вероятно ще възприеме по-лесните финансови условия - докато инфлацията остава неудобно над целта - като причина да действа ястребово", казват Анна Уонг, Елиза Уингър и Нирадж Шах, икономисти в Bloomberg Economics. 

Ден след Фед, Европейската централна банка и Английската централна банка вероятно ще повишат лихвените проценти с по половин пункт, след като данните за еврозоната вероятно ще покажат забавяне на инфлацията и стагнираща икономика. Междувременно проучванията в Китай може да покажат подобрение, централната банка на Бразилия може да запази разходите по заемите непроменени, а Международният валутен фонд ще публикува последните си глобални икономически прогнози.

Fed 02
Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица

Азия
Китай се завръща на работа след празника Лунната нова година, като в центъра на вниманието е силата на икономиката му. 

Официалните PMI индекси, които се очакват във вторник, вероятно ще се подобрят рязко спрямо мрачните показания от декември, но все още не се очаква производственият сектор да се върне към ясно изразена експанзия. Те ще бъдат последвани от PMI от цяла Азия в сряда. 

В Япония ще бъдат публикувани данни за фабричното производство, продажбите на дребно и безработицата, които могат да поставят под съмнение силата на възстановяването на икономиката след летния спад.

В средата на седмицата Индия ще представи последния си бюджет, тъй като политиците там се опитват да запазят растежа и същевременно да ограничат дефицита. 

Fed 03
Търговски удар в Южна Корея. Износът и потребителските разходи намаляват през четвъртото тримесечие, което е удар по икономиката

Данните за износа на Южна Корея ще дадат представа за световната търговия в сряда, докато данните за инфлацията на следващия ден ще бъдат внимателно разгледани от Банката на Корея. 

Данни за търговията се очакват и от Нова Зеландия, въпреки че данните за безработицата ще бъдат основното притеснение за централната банка, която обмисля възможността за по-малки повишения на лихвените проценти. 

Резервната банка на Австралия ще следи цените на жилищата и данните за продажбите на дребно в навечерието на решението си за лихвените проценти през следващата седмица.

Европа, Близкия изток и Африка
Основните решения за лихвените проценти ще доминират в новините в Европа, където ще се проведат първите за годината заседания на централните банки в еврозоната и Обединеното кралство. 

Преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък ключови данни ще привлекат вниманието за подсказки относно пътя на политиката. Икономистите са раздвоени по въпроса дали БВП за еврозоната във вторник ще покаже свиване през четвъртото тримесечие - потенциално предвестник на рецесия - или регионът ще избегне спада.

Fed 04
Инфлацията в еврозоната се забавя, но бавно

На следващия ден се очаква данните за инфлацията в еврозоната за януари да покажат забавяне за трети пореден месец, въпреки че една малка част от прогностиците предвиждат ускоряване.

През първата половина на седмицата се очакват и данни за растежа и потребителските цени от трите най-големи икономики в региона - Германия, Франция и Италия, което прави няколко натоварени дни за инвеститорите.

Така нареченият основен базисен измерител на инфлацията може да покаже само леко отслабване. Този показател привлича повече внимание от страна на длъжностните лица, които оправдават по-нататъшната агресия при затягането на политиката.

Самото решение на ЕЦБ почти сигурно ще включва както увеличение на лихвения процент с половин пункт, така и повече подробности за плана за ликвидиране на притежаваните облигации, натрупани през годините на количествени улеснения. 

Като се има предвид склонността на председателя Кристин Лагард да загатва за бъдещи решения, инвеститорите може да се съсредоточат върху всички перспективи, които тя разкрие за март на пресконференцията си, в момент, когато официалните лица все повече се разминават по въпроса дали да забавят затягането.

Fed 05
Планове на Управителния съвет на ЕЦБ

Решението на Английската централна банка също ще бъде взето в четвъртък и също може да включва увеличение на лихвения процент с половин пункт. Това би продължило най-бързото затягане на паричната политика в Обединеното кралство от три десетилетия насам. Макар че инфлацията се понижи през всеки от последните два месеца, тя остава пет пъти по-висока от целта на централната банка от 2%.

Този ден и Чешката централна банка вероятно ще запази лихвените проценти на най-високото им равнище от 1999 г. насам и ще представи нова прогноза за инфлацията. 

На юг, в понеделник, след по-бързото от очакваното нарастване на цените през последните два месеца на 2022 г. и възобновената волатилност на кедия, се очаква Гана да повиши разходите по заемите, тъй като страната преговаря по план за преструктуриране на дълга си.

В същия ден политиците в Кения са готови да забавят затягането на лихвените проценти, след като инфлацията намаля в продължение на два поредни месеца. Очаква се те да повишат разходите по заемите с една четвърт процентен пункт.

Египет, където доходността по местните съкровищни бонове вече се е увеличила до рекордно ниво спрямо аналогичните показатели на развиващите се пазари, може да повиши лихвите отново в четвъртък, когато инфлацията достигна петгодишен връх.

Латинска Америка
Тази седмица Мексико е първата от големите икономики в региона, която публикува данни за производството през октомври-декември. Повечето анализатори смятат, че БВП ще се понижи за трето поредно тримесечие, а немалко от тях прогнозират лека рецесия през 2023 г.

Fed 06
Икономиката на Мексико ще се забави

Данните за паричните преводи през декември, които се очакват в средата на седмицата, вероятно ще доведат до надхвърляне на 57 млрд. долара за цялата 2022 г., с което лесно ще бъде подобрен предишният рекорден годишен обем от 51,6 млрд. долара, постигнат през 2021 г.

В рамките на три дни Чили публикува поне седем икономически показателя, начело с декемврийския показател за БВП, който се очаква да съответства на икономика, навлизаща в рецесия.

В Колумбия във вторник ще бъде публикуван отчетът от събранието на централната банка на 27 януари - на което политиците удължиха кампанията за рекордно повишаване на лихвите. При ниво от 12,75% централната банка може би се доближава до крайния си лихвен процент.

Fed 07
Бразилия се сблъсква със седем години неизпълнение на целите за инфлацията. Централната банка вероятно ще запази основния лихвен процент на ниво от 13,75%

В Бразилия очакваме най-широкият измерител на инфлацията да се забави през януари, докато промишленото производство продължава да изпитва затруднения.

Тъй като инфлацията вече само малко напредва към целта, тази седмица бразилските централни банкери нямат друг избор, освен да запазят основния лихвен процент на 13,75% за четвърта поредна среща. Анкетираните от банката икономисти виждат само 229 базисни точки забавяне през следващите четири години, което би означавало, че през 2025 г. все още няма да бъде постигната целта - за седма поредна година.