ЕЦБ лесно ще унищожи залозите за намаляване на лихвите идната седмица

ЕЦБ и Фед трябва да продължат да внушават, че войната с инфлацията не е приключила

14:30 | 29 януари 2023
Автор: Алис Гледхил
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сцената е подготвена за сблъсък между трейдърите, залагащи на намаляване на лихвените проценти, и Кристин Лагард, която е готова - за пореден път - да наблегне на необходимостта от изкореняване на инфлацията. 

Преди шест седмици президентът на Европейската централна банка упрекна инвеститорите, че са подценили степента на увеличение на лихвите, необходима за овладяване на бързо растящите цени, а този месец повтори посланието си на Световния икономически форум в Давос. 

Независимо от това облигациите на еврозоната поскъпнаха през януари, тъй като инвеститорите не се поддадоха на предупрежденията за агресивно затягане на лихвените проценти през следващите месеци и продължиха да оценяват понижението им до края на годината.

Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка и ЕЦБ трябва да проведат срещи за определяне на лихвените проценти през следващата седмица и стратезите от Nomura Holdings Inc. до Societe Generale SA не се съмняват кой от тях ще наложи най-оптимистичен тон. Съществува също така опасността Лагард да добави допълнително студенина в изказванията си, за да предизвика корекция на пазара, ако данните за европейската инфлация се окажат по-слаби от прогнозираните. 

"Очакваме сблъсък между ЕЦБ и пазарите", заяви икономистът от Nomura Анджей Щепаняк. "Ясно е, че пазарите изглеждат нетърпеливи да оспорят мантрата на ЕЦБ за "многократни повишения с 50 базисни пункта"."

Суаповете сочат, че повишаването на лихвения процент с половин процентен пункт следващия четвъртък е свършен факт, което би довело депозитната лихва до 15-годишен връх от 2,5%. Въпреки това трейдърите виждат само 70% вероятност за още едно повишение с 50 базисни пункта през март, а след това започват да предвиждат намаляване на основния лихвен процент от около септември. 

Това се случва въпреки всички усилия на представителите на ЕЦБ. В Давос Лагард прикани трейдърите, които са заложили на "миролюбиви" лихвени проценти, "да преразгледат позицията си. Би било добре да го направят." Нейните колеги, включително ръководителят на холандската централна банка Клаас Кнот, искат поне още две увеличения на лихвите с половин пункт.


Трейдърите са далеч по-малко сигурни за повишение на лихвите с 50 б.т. през март. Суаповете показват съмнения относно способността на ЕЦБ да осигури скокообразни повишения

"Настоящото пазарно ценообразуване не е последователно", написаха стратезите на Societe Generale, включително Нинон Баше, в бележка от четвъртък. "Нашите икономисти очакват ЕЦБ да се спре на 3,75%, с рискове за повишение, което означава, че пазарът може да определи по-висока цена."

Тя вижда, че доходността на 10-годишните облигации ще се търгува на нива от 2,5% до 3% през първата половина на годината, и препоръчва да се използват опции, за да се отслаби прекомерното ценообразуване на понижението на лихвите. Дори и след неотдавнашната разпродажба доходността на 10-годишните германски облигации е с над 30 базисни точки под най-високата стойност от 30 декември, която е 2,25%. И макар че пазарът оценява намаленията на лихвите с около 30 базисни пункта в периода от септември 2023 г. до март 2024 г., тези залози са прекомерни, смята тя. 

Устойчива икономика
Поне засега европейската икономика изглежда способна да се справи с още повишения. 

Икономистите на Goldman Sachs Inc. вече не прогнозират рецесия през тази година, тъй като фактори, сред които по-топла от обичайното зима в енергийно закъсалата Европа и облекчаване на ограниченията по веригата на доставките, засилват оптимизма. 

Сравнете това с Обединеното кралство, където икономическите перспективи са по-трудни. Трейдърите не са толкова сигурни, че Английската централна банка ще повиши лихвите с половин пункт през следващата седмица, като суаповете сочат 90% вероятност. В момента лихвеният процент е 3,5%.

"Не изглежда, че в облигациите са оценени всички повишения, които ЕЦБ трябва да извърши", каза Гордън Шанън, портфолио мениджър в TwentyFour Asset Management. Според него доходността на златните и държавните ценни книжа отразява много по-добре предстоящото затягане от страна на Английската централна банка и Фед. 

Въпреки това данните за януарската инфлация, които се очакват през следващата седмица, могат да окуражат търговците да преразгледат цените на лихвите надолу, ако има признаци за по-нататъшно забавяне, което ще доведе до още по-големи печалби за облигациите. Общата инфлация вече се понижи от рекордните 10,6% до 9,2%, а икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че темпът на нарастване на цените ще спадне до 9%.

Предвижда се, че показателят, който изключва енергията и храните, също ще се подобри, макар и незначително. Представители на ЕЦБ, сред които Гедиминас Симкус, подчертаха рисковете около упоритостта на базисната инфлация, като тази седмица отбелязаха, че повишаването на лихвените проценти с 50 базисни точки "трябва да се предприеме недвусмислено".

Далеч от края
Но дори данните да са по-добри от очакваното, глобалната битка за укротяване на растежа на цените е непредсказуема и може да има изненади по-нататък. Трейдърите могат да потърсят поучителна история в Австралия. 

Данните там от тази седмица показаха, че инфлацията се е ускорила до най-бързия темп от 32 години насам през последните три месеца на 2022 г., надхвърляйки прогнозите и подтиквайки паричните пазари да очакват увеличение на лихвените проценти на заседанието на централната банка следващия месец.

ЕЦБ може да получи помощ от Фед, ако политиците в САЩ - които също се очаква да повишат лихвите следващата седмица - дадат ясно да се разбере, че борбата с инфлацията далеч не е приключила. 

Суаповете, свързани със заседанията на централните банки на САЩ, показват, че търговците очакват намаление на лихвените проценти с почти 50 базисни пункта до края на годината. Макар че признаците за забавяне на растежа се увеличават - Фед е осигурил 425 базисни точки повишения в сравнение с 250 базисни точки от ЕЦБ - американската икономика се разшири със здравословен темп през четвъртото тримесечие, а Фед многократно предупреди, че ще остави лихвите на високи нива.

Според Флориан Иелпо, ръководител на отдел "Макро" в Lombard Odier Investment Managers, ЕЦБ и Фед трябва да продължат да внушават, че войната с инфлацията не е приключила. 

"Тяхната задача е да убедят пазарите, че намаления на лихвите нямат място в оценките", каза той.