В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Коментари за многократни лихвени увеличения оцветиха в червено пазарите в Европа

Пазарен коментар на Валъри Тайтъл, Bloomberg Лондон, "В развитие", 19.01.2023 г.

14:42 | 19 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите в цяла Европа са на червено, докато президентът на Европейската централна банка Лагард отново заяви решимостта си да намали инфлацията до 2% своевременно. Това следва коментарите на члена на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот за многократни увеличения на лихвения процент с половин пункт, за да се укроти инфлацията на цените. Това каза Валъри Тайтъл, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Еврото укрепва с три десети от процента спрямо долара, а доходността на европейските облигации се покачи.

Индексът Euro STOXX 600 се понижи с 1.2%, DAX в Германия и CAC във Франция също падат с подобна сума. FTSE 100 също се понижи с 8 десети от процента

Добивните и енергийните компании са водещи в отстъплението сред секторите в Европа, както и циклични сектори като търговия на дребно и потребителски продукти.

Фючърсите на NASADAQ 100 се понижиха със седем десети от процента.

В Азия Hang Seng в Хонконг падна с 0,3% поради отслабването на технологичните компании. Японските акции се повишиха вчера, но видяхме спад през тази сесия. NIKKEI затвори надолу с 1,4 процента

Йената се покачва с 3 десети от процента, след като BOJ остави политиката непроменена вчера, което оказа натиск върху акциите в Токио.

Паундът се търгува без промяна за 1,23 долара

Доходността на държавните облигации продължава да спада. Доходността на американските 10-годишни облигации сега е 3.36% - над петдесет базисни пункта рали от началото на годината, тъй като инвеститорите са изправени пред забавяща се икономика на САЩ.

Петролът също поевтинява поради опасения за растежа. Суровият петрол WTI се понижи с 1.2%, извеждайки двудневния спад до над 2%.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.