Кнот от ЕЦБ иска увеличение с поне половин процент на следващите две срещи

По думите му ще продължим да сме в режим на затягане до лятото

12:02 | 22 януари 2023
Автор: Зои Швайс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка трябва да продължи да повишава лихвените проценти с половин пункт на следващите две срещи, а времето за забавяне на темпа на повишенията е "все още далеч", казва Клаас Кнот, член на Управителния съвет на ЕЦБ.

"През декември направихме стъпка надолу от 75 на 50 базисни пункта - това ще бъде темпът за няколко срещи", заяви Кнот в интервю за La Stampa. "Така че това означава поне две през февруари и март", каза той. "Наистина смятам, че ще продължим да сме в режим на затягане до лятото".

Втората половина на годината би могла да бъде "време, в което бихме могли да направим допълнителна стъпка надолу от 50 на 25 базисни пункта", според Кнот. "Но все още сме далеч от това. Искам отново да подчертая, че това не се вижда за предстоящите срещи".

Шефът на холандската централна банка вече изложи аргументи в полза на продължаващото затягане на политиката на ЕЦБ миналата седмица, твърдейки, че базисната инфлация все още се повишава, дори когато основният показател се забавя.

През 2022 г. официалните лица повишиха депозитната лихва с 250 базисни пункта до 2%, а икономистите в анкета на Блумбърг виждат, че до лятото тя ще достигне връх от 3,25%. Все пак някои длъжностни лица обмислят забавяне на темпа на затягане, тъй като ценовият натиск отслабва и енергийните разходи намаляват, според хора, запознати с мисленето им.

"В данните за декември за първи път видяхме понижение на общата инфлация, но то се дължеше изцяло на базови ефекти и по-ниска енергийна инфлация", каза Кнот. "Ние се фокусираме върху базисната инфлация, където за съжаление няма добри новини. Защото тя все още се повишава. Базовият инфлационен натиск все още не показва признаци на отслабване".

Той не е единствен в отпора си срещу твърде бързото сваляне на крака от газта. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на Световния икономически форум в Давос, че политиците ще "запазят курса", а шефовете на централните банки на Австрия и Финландия изказаха подобно мнение през последните дни.

"В този момент рискът, който трябва да управляваме, е рискът да направим твърде малко, а не твърде много", каза Кнот.

Що се отнася до количественото затягане, което трябва да започне през март, Кнот заяви, че очаква "въздействието да бъде ограничено, което ще ни позволи постепенно да увеличим сумата от 15 млрд. евро до 26 млрд. евро." Това би означавало пълно спиране на реинвестициите за програмата на ЕЦБ за закупуване на активи”, добави той.

"Аз също смятам, че трябва да пристъпим към това предпазливо и постепенно, защото никога досега не сме го правили", каза холандският гуверньор.