Лихвите на ЕЦБ се очаква да достигнат връх от 3,25% преди намаление през юли

Графика на деня, 16.01.2023 г.

11:41 | 16 януари 2023
Автор: Андрю Лангли и Харуми Ичикура
Графика: Bloomberg LP
Графика: Bloomberg LP

Битката на Европейската централна банка с инфлацията може да приключи в рамките на половин година, а политиците може да започнат да започнат да намаляват лихвените проценти още през юли, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Депозитната лихва ще бъде повишена до връх от 3,25% — от сегашното ниво от 2% на три стъпки. Проучването показва две увеличения с половин пункт на срещите през февруари и март, последвани от увеличение с 25 базисни пункта през май или юни. Средната прогноза на анализатори тогава предвижда намаляване на лихвения процент до 3% в началото на третото тримесечие.

Такъв сценарий предполага драстичен обрат на събитията, който ЕЦБ не предвижда. Повечето от нейните служители смятат, че лихвите ще останат там, където са, след като бъде достигната така наречената крайна ставка и никой не е призовал за намаляване на лихвите.

Според последното проучване на MLIV Pulse, инвеститорите очакват, че лихвеният процент по депозитите ще се увеличи още повече, като над половината от анкетираните прогнозират, че той ще достигне връх от 3,5% или повече.

Въпреки че ръстът на цените в еврозоната се забавя и потребителите са по-малко притеснени, политиците се стремят да намалят основната инфлация, която достигна рекорд миналия месец, тъй като по-високите разходи за енергия и заплатите се отразяват със закъснение.

„Докато базовата инфлация не достигне връх, промяната в основната инфлация няма да промени нашата решимост“, каза шефът на централната банка на Австрия Робърт Холцман миналата седмица.

Анкетираните икономисти смятат, че основният ценови показател - който изключва храни, енергия и други нестабилни продукти - ще достигне връх от средно 5,1% през това тримесечие, преди да се оттегли до 3,5% през последните три месеца на 2023 г.

Очаква се общата инфлация да се понижи с 3,7% от 8,5% през този период.