Изоставащата световна икономика очаква отварянето на Китай след Covid

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева миналата седмица описа обръщането на Китай от нулев Covid като вероятно най-важния фактор за глобалния растеж през 2023 г.

09:02 | 16 януари 2023
Обновен: 09:08 | 16 януари 2023
Автор: Енда Кърън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Внезапното повторно отваряне на Китай ще даде тласък на закъсалата световна икономика.

Импулсът на растежа ще се усети в секторите на услугите като авиация, туризъм и образование, тъй като китайците стягат куфарите си за международни пътувания за първи път след пандемията. Зависещите от туризма нации в Югоизточна Азия вероятно ще бъдат сред първите, които ще отбележат подем, като развитите икономики също ще се възползват от завръщането на китайски посетители.

Докато икономическото рестартиране на Китай се очаква да бъде нестабилно, драматичната промяна на политиката за Covid съвпада с усилията за укрепване на спада на недвижимите имоти. Това ще даде тласък на производителите на суровини като Чили и Бразилия.

Въздействието вече протича през финансовите пазари. Цените на медта скочиха до 9 000 долара за тон за първи път от юни, индикаторът на австралийските минни акции се приближава до най-високото си ниво за всички времена, а чилийското песо се радва на най-добрата си поредица от печалби от август насам, всичко това благодарение на залозите за повторно отваряне на Китай.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева миналата седмица описа обръщането на Китай от нулев Covid като вероятно най-важния фактор за глобалния растеж през 2023 г. и ще означава, че Китай има положителен принос за средния глобален растеж до около средата на годината.

„Повторното отваряне на Китай ще даде така необходимия тласък на глобалния растеж“, каза Фредерик Нойман, главен икономист за Азия в HSBC Holdings Plc. „Като втората по големина икономика в света, ускоряването на разходите на домакинствата и инвестициите в Китай ще помогне да се постави дъно под глобалната търговия в момент, когато търсенето на Запад се колебае.“

Що се отнася до услугите, Китай очаква броят на международните полети да се възстанови до еквивалента на 15%-25% от нивата им преди пандемията до края на март.

Анализаторите на Barclays Plc очакват скок в изходящия туризъм и отбелязват данни от Ctrip International Ltd., които показват, че резервациите за международни пътувания за предстоящата ваканция по случай Лунната Нова година са скочили с 260% в сравнение с година по-рано. Те казват, че сред бенефициентите ще бъдат развити икономики като САЩ, Обединеното кралство и Австралия.

Преди Covid Китай имаше дефицит при услугите от 260 милиарда долара, 85% от които се дължаха на изходящ туризъм, според Barclays.

Горещите туристически точки в Югоизточна Азия, включително Тайланд и Виетнам, също очакват с нетърпение завръщането на китайски посетители. Тайланд привлече около 11,5 милиона чуждестранни посетители миналата година, значително по-малко от 40 милиона преди пандемията през 2019 г. – когато почти една четвърт бяха от Китай. Правителството очаква 25 милиона чуждестранни посетители тази година.

В същото време вътрешното възстановяване в Китай ще доведе до по-стабилно търсене на внос и покупки на чужди марки. Въпреки че официалните данни във вторник вероятно ще покажат, че продажбите на дребно са се свили миналата година, S&P Global прогнозира растеж на дребно от 5,8% през 2023 г.

Потребителско доверие

Със сигурност възстановяването на Китай не се очаква да бъде линейно.

Как ще се развие кризата в общественото здравеопазване остава да видим и това все още може да остави дълга сянка върху доверието на потребителите. Големият спад в цените на имотите ще натежи срещу възстановяването на потребителите. И правителствените стимули, поне досега, са сравнително ограничени.

„Когато ситуацията с Covid се уталожи достатъчно, за да може Китай наистина да отвори отново, вероятно около март, бумлетът за повторно отваряне ще разочарова в сравнение с реакцията на развития пазар“, каза Фрея Биймиш, главен икономист в TS Lombard. „Китайските вътрешни стимули са бледи в сравнение с тях и запасът от богатство за поддържане на задържаното търсене е много по-малък.“

Има и въпрос относно това как Китай ще повлияе на глобалната инфлация. Bloomberg Economics изчислява, че повторното отваряне ще тласне растежа на БВП на Китай през 2023 г. до 5,1%, което би добавило около 0,9 процентни пункта към глобалната инфлация в сравнение с това, което би се случило, ако политиките на нулев Covid бяха продължили.

Политиците са предпазливи относно това как Китай може да повлияе на цените. Управителят на Bank of Korea Ри Чан-Йон миналата седмица призна, че докато Китай може да увеличи износа на нацията му, това също може да предизвика инфлационен натиск.

„Ако икономиката на Китай се възстановява бързо, това може да е добре за баланса по текущата сметка на Корея, но може да доведе до покачване на цените на суровия петрол“, каза той пред репортери.

И все пак, за световната икономика, която се нуждае от добри новини, възстановяването на търсенето от Китай ще бъде добре дошло. Ако възстановяването върви според очакванията, Китай може да се окаже отговорен за половината от глобалния растеж, изчислява Алиша Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA.

„Като се има предвид скромния растеж, очакван за САЩ и Европа, с низходящ риск от рецесия и за двете, нашият очакван ръст на БВП от 5,5% за Китай през 2023 г. – дори и да не е впечатляващ – ще допринесе значително за глобалния растеж“, каза тя.