Износът на Китай се свива още повече, докато глобалното търсене намалява

Пекин посочи разширяването на вътрешното търсене като основен приоритет тази година, въпреки че доверието сред бизнеса и потребителите все още не се е възстановило

11:24 | 13 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Китай намаля допълнително през декември, тъй като глобалното търсене продължи да се свива, увеличавайки натиска върху икономиката, докато тя си проправя прибързан, несигурен път за излизане от политиката на нулев Covid.

Износът в щатски долари е намалял с 9,9% през декември спрямо година по-рано, съобщи Главната митническа администрация в петък. Това надхвърли прогнозите на икономистите за спад от 11,1% и в сравнение със спад от 8,7% през предходния месец. За цялата година износът е нараснал със 7% до рекордните 3,6 трилиона долара.

Вносът се сви със 7,5%, което е по-малко от средната оценка за спад от 10%. Това остави по-голям търговски излишък от 78 милиарда долара за миналия месец, показват данните.

За цялата година Китай все още отчете търговски излишък от 878 милиарда долара, което е рекорд.

„Както отслабването на глобалното търсене, така и вълната от избухването на Covid“ вероятно са допринесли за спада на износа през декември, каза Джан Джуей, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Слабият растеж на износа подчертава значението на стимулирането на вътрешното търсене като ключов двигател за икономиката през 2023 г.“

Ръстът на износа беше стабилен през по-голямата част от 2022 г., осигурявайки известна подкрепа за втората по големина икономика в света, която беше засегната от спада на жилищния пазар и слабото потребителско търсене.

Тенденцията обаче започна да се обръща през октомври, тъй като подхранваното от пандемията търсене намаля и централните банки по света повишиха лихвените проценти, за да ограничат нарастващата инфлация. Прекъсванията заради огнища на Covid в Китай също напрегнаха веригите за доставки, натежавайки върху износа.

"Прекъсванията от вирусната вълна след края на политиката за нулев Covid бяха част от картината. Но по-големият проблем е забавянето на глобалното търсене. Това означава, че вътрешните инвестиции и разходи ще трябва да имат по-голяма тежест. Смятаме, че щетите от настоящата вълна на Covid ще преминат бързо и че политиката на Китай, насочена към повторно отваряне, ще позволи на вътрешната активност да се засили", коментира Ерик Жу, икономист за Китай, Bloomberg Economics.  

„2022 г. беше ужасна година“, каза Джин Ченмей, на 32 години, управител на Meimei Toys Co., в източния град Иу. Компанията продава кукли и коли играчки в Близкия изток. Тя каза, че приходите от износ на компанията са намалели с 20% миналата година спрямо предходната.

Джин каза, че бизнесът тази година „вероятно все още ще бъде труден“, но тя се надява, че нещата ще се подобрят сега, когато чуждестранните клиенти могат да идват в Китай.

„В противен случай наистина смятам, че ще влезем в икономическа рецесия“, добави тя.

Глобален спад

Въпреки че властите са предприели някои мерки в подкрепа на износителите - включително изпращане на служители с чартърни полети, за да се срещнат с клиенти в чужбина - нетният износ ще продължи да бъде проблем през тази година, като вероятно ще представлява по-малка част от растежа или дори ще се превърне в пречка.

Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследванията за Китай в Jones Lang LaSalle Inc., каза, че очаква износът да спадне с около 3% тази година, докато вносът се очаква да спадне с 1%.

Митническата администрация заяви в петък, че външната търговия все още ще бъде изправена пред натиск през 2023 г., преди икономическото възстановяване да се затвърди. Натискът върху глобалната икономика продължава да се увеличава, каза говорителят Лю Далиан на брифинг.

Автомобилите и шаситата бяха най-големият износ на страната през миналата година, като стойността им скочи със 74,7%. Това беше последвано от ръст от 62,8% на износа на редкоземни елементи. Най-много са паднали доставките на битова техника.

Що се отнася до вноса, покупките на желязна руда в Китай са се свили с близо 30% по стойност през 2022 г. – най-много сред ключовите артикули, закупени от страната. Стойността на входящите доставки на суров петрол скочи с 41,4%, въпреки че действителното количество на суровината се понижи с 0,9%.

Вносът на лекарства по стойност е намалял с 4,3% за годината, но по обем тези доставки са скочили с почти 29%, повече от всеки друг ключов продукт.

Търговията със Съединените щати беше затруднена през 2022 г. За цялата година износът нарасна само с 1,2% спрямо предходната година до 582 милиарда долара. Вносът от САЩ спадна с 1,1% до 178 милиарда долара.

Общият спад на вноса предполага, че вътрешното търсене е било слабо, тъй като икономиката се разклащаше от коронавируса – първо поради строгите ограничения на движението за ограничаване на вируса, а сега защото бързото премахване на правилата за нулев Covid доведе до широко разпространение на заразата и огромен брой заболели.

Ръководството на Китай посочи разширяването на вътрешното търсене като основен приоритет тази година, въпреки че доверието сред бизнеса и потребителите все още не се е възстановило до нивата отпреди пандемията.