Трите пазарни тренда около отварянето на Китай

Куруми Мори, Bloomberg Токио

10:53 | 12 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Възстановяването на Китай от ковид, сезонът на отчетите и анализирането на Фед, това са трите неща, които да следите на пазарите.

Възстановяването на Китай

Китай се завръща след като прекрати политиката си на нулев ковид, която силно натиска ръста в последните 3г. Докато втората по големина икономика в света отваря, надига се голяма вълна от инфекции, която се отразява на бизнеса и потреблението.

Висш представител на централната банка каза, че икономиката скоро ще се нормализира и това предизвика оптимизма на инвеститорите за възстановяване през второто полугодие, въпреки че анализаторите предупреждават, че може да продължи дълго и да е трудно.

Сезонът на отчетите

След като за рецесията все повече се говори като за график, не са възможност, инвеститорите очакват поредната порция отчети, за да разчетат сигналите за дълбочината на забавянето.

Маржините на печалбите ще бъдат най-важното при големите технологични имена, след като гигантите като Amazon и Meta съкратиха хиляди служители, за да икономисат след години на свръхнаемане на хора.

Ритейлърите също са в центъра на вниманието, докато пазарът измерва мащаба на потребителските разходи.

Анализирането на Фед

В центъра на вниманието остава Фед. Джером Пауъл се превърна в Гринч, който открадна Коледа след като през декември потвърди намеренията си към инфлацията, което потопи акциите в края на 2022г.

След това инвеститорите се обнадеждиха, че Фед ще забави темповете на повишение след вълната данни, които показаха забавяне на ръста на заплатите и свиване на услугите.

Трейдърите ще следят внимателно и поредицата изявления на членовете на Фед преди заседанието на 1 февруари.

Аз съм Куруми Мори в Токио.