Bank of Korea очаква 1.7% ръст през 2023г

Вони Куин

10:30 | 26 януари 2023
Обновен: 15:04 | 26 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Южнокорейската икономика миналото тримесечие се сви за пръв път от началото на пандемията и БВП записа 0,4% отрицателен ръст от предишните три месеца. Износът се понижи, а потреблението се забави в резултат на повишението на лихвите. За годината икономиката записа 2,6% ръст спрямо 2021г. Централната банка на Корея очаква през 2023 ръст под 1,7%.

САЩ потвърди, че се присъединява към Германия като изпраща танкове на Украйна, за да отблъсне руските части на изток. Президентът Байдън каза, че доставката ще отнеме време, но не посочи график. Американското решение е в рамките на общия тренд съюзниците да изпращат на Украйна все по-мощни оръжия, за да се бие с Русия.

"Отдавна повтарям, че очакванията на Русия са да се пречупим и разединим, но ние оставаме напълно единни", каза президентът на САЩ Джо Байдън..

Meta обяви, че връща акаунта на бившия президент Доналд Тръмп във Facebook и Instagram след двугодишна забрана. Компанията беше преценила, че някои от постовете му потикват поддръжниците му да завладеят американската столица през януари 2021г. Сега Meta казва, че иска да започне нов дебат и че на Тръмп ще се налагат строги глоби, ако отново наруши правилата.

Централната банка на Тайланд даде знак за още повишения на лихвите като каза, че икономиката е достатъчно силна, за да поеме удара. Това стана след като нейните представители единодушно решиха за четвърти пореден път да вдигнат разходите по кредитиране. Банката каза, че производството е отново на предпандемични нива и възстановяването на туризма може да подкрепи допълнителни разходи на потребителите.