МВФ призова Швеция да въведе банкови буфери заради риска с недвижимите имоти

Свитото финансиране на шведския имотен пазар навява спомени за срива от 90-те години, който постави икономиката на колене и срина кроната

14:00 | 28 януари 2023
Автор: Никлас Роландер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд заяви, че на Швеция може да се наложи да изиска от банките да поддържат повече капитал и да увеличи финансирането на финансовия регулатор, тъй като рисковете в сектора на недвижимите имоти в страната се увеличават.

Шведските жилища, както и търговските недвижими имоти, попаднаха във фокуса на вниманието, тъй като цените на жилищата спаднаха през последните девет месеца, а компаниите за недвижими имоти са изправени пред недостиг на финансиране, тъй като големи обеми облигации наближават падежа си. Стрес тестовете на финансовия надзор показаха малък риск от рязко нарастване на кредитните загуби дори при продължителен спад на жилищния пазар, докато по отношение на търговските имоти има повече опасения.

"Рискът за сектора на търговските недвижими имоти се откроява", заяви Томазо Манчини Грифол, ръководител на отдел във фонда, на пресконференция в Стокхолм в петък след официално посещение на служители. "Секторът е голям, разчита до голяма степен на пазарно финансиране, силно концентриран е и ние предлагаме на властите да обмислят по-високи капиталови изисквания към банките за експозициите към търговски недвижими имоти."

Свитото финансиране на шведския пазар на недвижими имоти предизвика спомени за срива от началото на 90-те години на миналия век, който постави икономиката и банките на колене и срина курса на кроната. Сега големите обеми облигации, емитирани от собственици на имоти, чийто падеж настъпва през следващите няколко години, пораждат опасения за разпродажби и негативна спирала, която в най-лошия случай може да застраши финансовата стабилност.

Въпреки че шведските банки разполагат със силни капиталови и ликвидни позиции, които биха помогнали за смекчаване на сериозни макроикономически сътресения, страната трябва да бъде бдителна по отношение на рисковете за финансовата стабилност - се казва в изявление на фонда.

Развитието на жилищния сектор в Швеция, което е емблематично за по-широка международна тенденция, започна миналата година, когато инфлацията започна да се ускорява и централната банка на страната, Riksbank, реагира, като увеличи разходите по заемите. Анализаторите очакват цените на жилищата да спаднат с 20% от пика си, тъй като Riksbank се готви да продължи да повишава лихвените проценти.  

Макар че централната банка отбеляза повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на февруарското си заседание, повечето икономисти смятат, че ще трябва да направи повече, след като през декември инфлацията се повиши до тригодишен връх.

МВФ посъветва Riksbank да се предпази по-добре, когато очертава пътя на паричната си политика, вместо после да съжалява.  

"Потенциалните разходи за затвърждаване на инфлацията вследствие на недостатъчно затягане на мерките надвишават тези от прекомерното затягане", заяви той. "Поради това Riksbank трябва да продължи да следи отблизо развитието на ситуацията и да обмисли леко затягане на обявения курс на лихвените проценти, за да увеличи вероятността за комфортно постигане на желаната от нея инфлация."