Най-горещият пазар на имоти в ЕС показва признаци, че е преминал пика

Най-горещият пазар на жилища в света e пометен от рекордни руски покупки

10:47 | 18 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на имоти в Унгария, най-горещият в Европейския съюз през последното десетилетие, изглежда е достигнал своя връх, според данни на един от най-големите брокери в страната.

Цените на апартаментите са спаднали средно с 4% в Унгария през четвъртото тримесечие спрямо предходния тримесечен период, докато цената на къщите е спаднала с 5%, се казва в изявление на Otthon Centrum във вторник. Цената на унгарските апартаменти все още е нараснала с 25% миналата година като цяло въпреки спада в края на годината, според брокера.

Рекордно ниските лихвени проценти, жилищните субсидии и скокът в растежа на заплатите подхраниха цените на жилищата в Унгария, като цените на недвижимите имоти се повишиха със 156% от 2015 г. насам, най-много в ЕС, според данни на Евростат до третото тримесечие на миналата година.

Тенденцията се промени, докато Унгария се бореше да овладее икономическите последици от войната на Русия срещу Украйна. Най-бързата инфлация в ЕС принуди централната банка да повиши основния лихвен процент до 18%, намалявайки търсенето на ипотеки.

Рекордни руски покупки в Турция

Руснаците станаха най-големите чуждестранни купувачи на недвижими имоти в Турция миналата година, като помогнаха за поддържането на най-горещия жилищен пазар в света, като утроиха покупките си, тъй като санкциите заради инвазията на Кремъл в Украйна ги накараха да инвестират в чужбина.

Руски граждани са закупили рекордните 16 312 жилища в Турция през 2022 г., според данни, публикувани във вторник от Турския статистически институт. Това е 203% увеличение от 2021 г. и представлява почти една четвърт от всички продажби на чужденци.

„Анталия става русифицирана“, каза Али Кемал Гурдал, строителен предприемач в средиземноморския град. Много руски купувачи кандидатстват за гражданство, право, предоставено на онези, които купуват жилища за най-малко 400 000 долара, каза той.

Дори когато се коригира с инфлацията, Турция имаше най-бързия темп на растеж на цените на жилищата през годината до третото тримесечие на 2022 г., според последния доклад на консултанта за недвижими имоти Knight Frank, който обхваща 56 държави.

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank показа, че цените на имотите в Турция са отбелязали реален ръст от 57,6% през третото тримесечие, период на рекордна инфлация в страната.

Продажбите на чужди граждани в южната провинция Анталия, популярно място за почивка, са нараснали със 77% до 21 860. Иранците, които паднаха от първо на второ място през 2022 г., са купили 8223 жилища, следвани от иракчани и германци.

„Бизнесът процъфтява“, каза Гурдал.