Разгромът на жилищния пазар в Швеция продължава, като спадът достига 17%

В региона цените на жилищата също падат в Дания, Норвегия и Финландия, макар и с много по-бавни темпове

09:02 | 3 януари 2023
Автор: Антон Вилен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът на цените на жилищата в Швеция продължи неотслабващо през последния месец на годината, което предполага, че 2023 г. може да предложи малко облекчение за и без това проблемния жилищен пазар.

Цените в цялата страна вече са намалели с почти 17% от пика си през пролетта, според държавния ипотечен кредитор SBAB. Най-лошият спад за пазара от 90-те години на миналия век наближава територия, където прогнозите за 20% спад от повечето икономисти - включително централната банка - започват да изглеждат твърде консервативни.

Скандинавската страна далеч не е единствената, която страда от падащите стойности на имотите. След бума по време на пандемията повишенията на лихвените проценти на централната банка предизвикаха спад в недвижимите имоти в редица нации по света, включително в Канада, Австралия и Нова Зеландия. В региона цените на жилищата също падат в Дания, Норвегия и Финландия, макар и с много по-бавни темпове.

Новите данни обобщават лошата година за шведските собственици на жилища и фирми за недвижими имоти, които трябва да се приспособят към спада на стойността на имотите си в резултат на нарастващите разходи за живот и заеми, както и мрачната икономическа перспектива.

Шведите са особено чувствителни към промените в лихвените проценти, тъй като приблизително 64% от хората в 10-милионната нация притежават домовете си, но повечето нямат дългосрочни ипотеки с фиксиран лихвен процент. Бързото преминаване на четири внезапни повишения на лихвените проценти на Riksbank влоши проблемите на пазара, като централната банка доведе основния си лихвен процент до 2,5% през ноември от нула през април. Очаква се процентът да се повиши отново следващия месец.

Цените на жилищата паднаха с 2% през декември спрямо предходния месец, коригирани за сезонните вариации, каза SBAB в понеделник. Това следва спад от 2,2% през ноември и 2,3% през октомври, според индикатор, базиран на данни за транзакции от сайта Booli на SBAB за обяви за недвижими имоти.

SBAB също така съобщи за по-дълги периоди на листване на своя сайт, тъй като пазарът се охлади.

Цените на еднофамилните къщи вече са надолу с 19% спрямо пика през пролетта на 2022 г., докато цените на апартаментите са паднали с 14%, каза SBAB. По-големият спад на цените на къщите, отколкото на апартаментите, отчасти се обяснява с високите цени на електроенергията, което прави отоплението на еднофамилните къщи по-скъпо.

Все пак банките в Швеция са сравнително добре защитени от най-лошия проблем на жилищния пазар, тъй като кредитирането се основава на способността на кредитополучателя да изплаща заемите си, а уреждането на дълга по ипотека е рядкост. Истинският риск за заемодателите са търговските недвижими имоти, тъй като кредитирането на търговски имоти представлява между 16% и 36% от кредитите на големите банки.

Ако безработицата се увеличи значително „в резултат на приближаващата рецесия“, това може да доведе до „много трудна“ ситуация за жилищния пазар, ако се комбинира с нарастващите лихви по ипотечните кредити, каза в изявлението главният икономист Робърт Бойе. Това може да засегне и строителството на нови жилища, каза той.

Вече има признаци, че строителната индустрия спира, възпрепятствана от нарастващите разходи и проблемите във веригата за доставки, а прогнозата за рецесия за тази година предвещава по-ниско търсене.

В понеделник един от най-големите наемодатели заяви, че не е започнал строителство на нови апартаменти под наем през четвъртото тримесечие. Wallenstam AB изчаква ситуацията около проблемите с доставката и цените на материалите да се изясни, каза главният финансов директор Сузан Линде.

„Трябва да следим производствените разходи и веригата за доставки“, каза тя по телефона. „Постепенно ще увеличим производството, когато сме сигурни.“