Строителната лудост за Световната купа в Катар достигна своя ден на равносметка

Капацитетът, създаден за това мегамащабно събитие, ще се нуждае от време, за да бъде усвоен, което ще доведе до икономическо забавяне или спад

08:33 | 20 декември 2022
Автор: Симон Фоксман
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

"Винаги съм им казвал, че се притеснявам за 19 декември, когато турнирът ще е приключил", каза Бертолд Тренкел, главен оперативен директор на Qatar Tourism, по време на събитие миналата седмица, припомняйки си годините на дискусии с организационния комитет на Катар.

"Защото тогава ще се върнем към нормалното."

Притежавайки огромни запаси от природен газ, Катар подложи на тест твърдението, че не всичко може да се купи с пари, независимо дали става дума за недвижими имоти в Лондон и Ню Йорк, притежание на френски футболен отбор или домакинство на Световната купа. Но у дома това зашеметяващо богатство също така доведе до план за строителство, който далеч надхвърля настоящите нужди на страната в областта на бизнеса и туризма.

Инвестициите от над 300 млрд. долара в инфраструктура за подготовка на четиригодишния турнир се разглеждат като част от усилията за намаляване на зависимостта на икономиката от петрола и газа чрез създаване на други източници на растеж. Бизнесмените и инвеститорите на място обаче твърдят, че неенергийната икономика може да се нуждае от инжекция държавна помощ, за да се предпази от силна болка.

Особено уязвими са отраслите на недвижимите имоти, хотелиерството и хранително-вкусовата промишленост, казва Чираг Доши, главен инвестиционен директор в Qatar Insurance Company в Доха.

"Капацитетът, създаден за това мегамащабно събитие, ще се нуждае от време, за да бъде усвоен, което ще доведе до икономическо забавяне или спад", каза той. Това може да окаже натиск върху кредиторите им, но въздействието ще бъде смекчено от силните финанси на Катар и увеличените разходи за засилване на добива на газ, каза Доши.

Доха вече се изпразваше дни преди финала в неделя. По-малко мачове означаваше по-малко фенове, които се излежаваха в новопостроените плажни клубове в града или преминаваха по току-що завършените тротоари.

Fitch Ratings прогнозира, че населението на страната ще намалее с 8% през 2023 г. и ще се стабилизира на около 2,7 млн. души, след като хората, заети в проектите за Световната купа, се завърнат у дома. При преброяването през 2020 г. близо половината от населението на страната са нископлатени работници, живеещи в общински трудови лагери.

"Може би за Катар ще бъде по-лесно да отпразнува Световната купа като победа на "сърцата и умовете" за себе си и за целия арабски свят и да я остави така", казва Али Ал-Салим, кувейтски съосновател на инвестиционната консултантска компания Arkan Partners. "Те могат да си го позволят."

Катар вижда икономически тласък от турнира, който също така ускорява инициативите му за диверсификация, заяви правителствен служител в отговор на молба за коментар.

Страната си поставя за цел до 2030 г. 6 млн. чуждестранни посетители да я посещават годишно, което е почти три пъти повече от броя им през 2019 г., каза служителят. Катар вече въведе и реформи в областта на недвижимите имоти и пребиваването, за да укрепи икономиката. "Световното първенство по футбол беше уникален маркетингов трамплин за повишаване на осведомеността за дестинацията", каза служителят.

За няколко седмици обикновено празните сгради, които са разположени в бизнес и жилищните квартали на Катар, се напълниха с чуждестранни посетители, тъй като страната прие стотици хиляди фенове наведнъж.

Подготовката за посрещането им доведе до покачване на цените на жилищата. Споразуменията между ФИФА и организационния комитет на Катар принудиха много от хотелите в страната да освободят дългогодишните си обитатели.

Междувременно Катар беше отдал под наем 60 000 жилищни апартамента за феновете, което повиши наемите с 20-30 %, по оценка на Cushman & Wakefield през октомври. Този "безпрецедентен скок" в търсенето обаче неминуемо ще бъде последван от спад през първото тримесечие на 2023 г.

Сега, когато туристите си тръгват, наемодателите се борят да спрат загубите си. Групите на емигрантите във Facebook са пълни с разкази на наематели, които казват, че наемодателите искат двугодишни договори на завишени цени. Затова много наематели казват, че ще рискуват, когато туристите се изнесат.

В лудото бързане за завършване на хотелското и жилищното строителство преди Световната купа много проекти бяха завършени, но много не бяха.

Луксозният хотел Andaz Doha трябваше да бъде завършен в края на 2022 г., но забавянето на веригата за доставки означава, че той ще отвори врати едва през следващата година. Строителните работници продължават да се суетят около изкуствения остров Геван, пълен с голф игрище, търговски площи и място за 3500 жители. Неговите атракции остават затворени.

Липсата на приходи от Световната купа може да се окаже проблем за някои от тези нови обекти. По оценка на един хотелиер, ако по време на турнира са били пълни, новите хотели са можели да си възвърнат 15 % или повече от разходите за строителство. Собствениците на апартаменти в търсените жилищни квартали можеха да очакват да ги отдадат под наем за около 1000 долара на вечер.

Но дори имотите, които са били отворени по време на футболния турнир, сега трябва да се борят с пренаселения пазар. Само през последните няколко месеца са открити около 14 000 или 15 000 нови хотелски стаи, според Катарския туристически център. Преди Световната купа процентът на заетост се движеше под 60 %.

Изграждането на нови офиси и жилищни сгради в полуразрушения, планиран град Лусаил, в който след завършването му ще живеят около 200 000 души, означава, че предстои още по-голямо предлагане.

Не е като Катар да не разполага с пари. Повечето компании за кредитен рейтинг и инвеститори вярват, че правителството в крайна сметка ще се намеси, за да намали част от болката.

Финансовата позиция на страната само се засилва, тъй като Европа гледа отвъд Русия, за да задоволи енергийните си нужди. Катар разширява капацитета си за доставка на втечнен природен газ с повече от 60% и вече е сключил сделки за изпращане на доставки до Китай и Германия за 15 или повече години.

"Усилията на политиците да продължат да диверсифицират и развиват невъглеводородната икономика получиха драматичен тласък от домакинството на най-големия спектакъл в света", заяви Акбер Хан, старши директор по управление на активи в катарската компания Al Rayan Investment. "Скоростта и успехът на бъдещите мерки ще определят колко силно ще продължи тази тенденция."

Някои, като Тренкел от Qatar Tourism, казват, че Световната купа ще вдъхне нов живот на туристическия сектор, който често е оставал на заден план пред по-бляскавия Дубай. Посетителите от Саудитска Арабия, които изчезнаха след дипломатически спор през 2017 г. и останаха настрана по време на пандемията, отново съставляват 24% от туристите на страната - най-големият дял от която и да е държава.

Агентите на недвижими имоти се надяват, че правителството ще продължи да разхлабва политиките за издаване на визи и пребиваване, за да насърчи повече инвестиции от страна на чужденците. Според Абас Уни, ръководител на отдел "Продажби" в Land Royal Properties, домакинството на турнира е ускорило разбирането, че някои закони трябва да бъдат променени, за да се развива икономиката. 

"Световното първенство по футбол е възможност и подарък, златен подарък", казва Уни. "Те трябва да се подготвят, за да улеснят хората, които искат да дойдат да живеят в Катар, да инвестират."