Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Световното първенство по футбол в Катар ще е най-скъпото в историята

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 21.10.2022 г.

14:20 | 21 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Световното първенство по футбол в Катар ще е най-скъпото в историята. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Мондиал 2022 ще струва умопомрачителните 229 милиарда евро. Това е с около 20 пъти повече от последния шампионат на планетата. През 2018 г. турнирът струваше на Русия 12 млрд. евро. Досегашният рекорд се държеше от Мондиал 2014. Бразилия инвестира 15,6 млрд. евро.

Този турнир е емблематичен, защото бележи началото на технологиите на Световни първенства, за което също бяха дадени сериозни средства, включително и от ФИФА. Примерно, на него беше въведена технологията на голлинията.

Но и на сегашната надпревара ще станем свидетели на иновации. Дали футболистите са били в засада, ще определя полуавтоматична технология за подпомагане на съдиите. Новата технология ще използва 12 камери за наблюдение, монтирани под покривите на стадионите. Освен това в топката на Мондиал 2022 ще бъде монтиран сензор, който ще определя точно момента на докосването й. По-късно на главния екран на стадиона ще бъде генерирана 3D анимация, която ще покаже на зрителите положението", каза Коларов.

Но за какво още инвестира Катар, за да се стигне до сериозната сума? "Цялата страна е напълно обновена с нови или изцяло ремонтирани стадиони, бази за тренировки и хотели. Общо осем съоръжения ще приемат мачовете от Мондиал 2022. В Gol.bg вече започнахме да запознаваме читателите си с тях. За арените има доста интересни факти. Примерно, "Ал Байт" прилича на палатка, "Ал-Джануб" е сравняван с кораб, някои зевзеци даже го определиха като женски гениталии. Стадион "974" пък е построен точно от тази бройка товарни контейнери. Той е като лего и след края на Световното първенство, ще бъде разглобен, а част от контейнерите дарени. Катар отнесе сериозни критики по времето на изграждането на съоръженията заради ниското заплащане на работниците, повечето от които са мигранти и са били дискриминирани", каза още Коларов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на спорта може да намерите на Gol.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може на намерите тук.