BNP: Имотните сделки в Германия са се сринали с 50% през четвъртото тримесечие

Цените на апартаментите в Дания падат с почти 10% от пика през юни

15:55 | 9 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на недвижими имоти в Германия претърпя дълбок удар през четвъртото тримесечие, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от сделки на фона на растящите разходи за финансиране.

Общите инвестиции в сектора на търговските имоти в страната достигнаха едва 9,9 милиарда евро през последните три месеца на 2022 г., което е спад от 50% в сравнение със средната стойност за пет години за периода, според доклад, публикуван от BNP Paribas в понеделник. Развитието се дължи до голяма степен на скок на лихвите, отслабваща икономика и рекордна инфлация, се казва в съобщението.

Влошаващата се среда означаваше, че „много големи транзакции, които вече бяха на етап маркетинг, не се осъществиха“, тъй като нарастващите разходи за финансиране вбиха клин между ценовите очаквания на купувачите и продавачите, каза Маркус Цорн, главен изпълнителен директор на BNP Paribas Real Estate Germany. Тенденцията вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г., но ще се обърне през втората половина, каза той.

Подобна динамика се наблюдава и на пазара на жилищни имоти, където обемът на сделките за цялата година се срина със 74% в сравнение с 2021 г., се казва в отделно прессъобщение на BNP.

Европейските фирми за недвижими имоти се борят със спад в оценките и сключването на сделки, след като Европейската централна банка и други създатели на паричната политика бързо увеличиха лихвените проценти през 2022 г., спирайки бума на цените на активите, който продължи повече от десетилетие.

10% спад в Дания от пика през юни

Цените на апартаментите в Дания са спаднали с почти 10% за шест месеца, тъй като нарастващите лихвени проценти замразяват пазара на жилища в скандинавската страна.

Дания е изправена пред някои от същите предизвикателства като съседна Швеция, където жилищният бум, предизвикан от пандемията, беше заменен от най-лошия спад от десетилетия. Въпреки че спадът на цените в Дания досега не беше толкова рязък, драматичният спад в активността на местните агенти за недвижими имоти предполага, че предстои още.

Цените на апартаментите паднаха с 1,8% през декември спрямо месец по-рано или с 9,7% спрямо пика през юни, според сезонно коригирани данни, публикувани миналата седмица от home a/s, един от най-големите агенти за недвижими имоти в Дания. Цените на еднофамилните къщи, които спаднаха по-малко миналия месец, сега са надолу със 7,8% спрямо пика си през февруари.

„Върви бързо надолу, но това трябва да се разглежда и в светлината на високите увеличения на цените, които видяхме по време на пандемията“, каза Луиз Агерстрьом Хансен, главен анализатор в Danske Bank, в бележка. „Въпреки че цените на жилищата паднаха, все още е по-скъпо да си купиш жилище, отколкото беше преди година. Това показва, че цените ще трябва да паднат още.”

Датчаните, подпомогнати от най-дългия в света период на отрицателни лихвени проценти на централната банка, от години са свикнали да заемат пари почти безплатно. Но лихвеният процент по 30-годишна фиксирана ипотека сега е около 5%, спрямо около 1% преди година и половина. В същото време инфлацията на потребителските цени е близо 10%, най-високото ниво от 40 години.