В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Руснаците утроиха покупките си на турски жилища до рекорд

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие, 18.01.2023 г.

15:10 | 18 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Borsa Istanbul се покачва за 5-ти ден във възстановяване от загубата от 6% миналата седмица. Лирата леко се понижи спрямо долара преди решението за лихвените проценти в четвъртък. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Всичките 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват банката да поддържа основния си лихвен процент на 9%. Ердоган преди това каза, че цената на парите вече е достатъчно ниска, за да насърчи инвестициите, докато Турция е готова за избори тази година.

През декември централната банка сигнализира, че цикълът на съкращения е приключил, след разхлабване с общо 500 базисни пункта.

Президентът Ердоган говори по-рано днес, като обяви, че инфлацията ще се забави бързо през следващите месеци до около 30% - в момента е над 60%.

През 2022 г. руснаците станаха най-големите чуждестранни купувачи на недвижими имоти в Турция, като утроиха покупките си, тъй като санкциите заради войната в Украйна ги накараха да инвестират в чужбина. Иранците изпаднаха от първо на второ място в класацията на чуждестранни купувачи.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.