Глобалните централни банки също ограничават възнагражденията на служителите си

Горчивата алтернатива, ако служителите им получат пълна компенсация за загубената покупателна способност, е да си навлекат критики за лицемерие - и да рискуват още по-голяма инфлация, когато други последват примера им

18:45 | 27 януари 2023
Обновен: 19:05 | 27 януари 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банки, които се опитват да направят така, че нарастващите потребителски цени да не доведат до още по-висока инфлация също предприемат мерки, за да контролират собствените си разходи за възнаграждения.  

Техните служителите също бяха засегнати от най-високата инфлация от над 40 години и индексациите на възнагражденията им няма да успеят да я покрият изцяло, за да не раздухват допълнително повишението на цените.

Някои от тях няма да са доволни от това – за сега няма признаци, че престоят стачки, но напусналите служители на Бразилската централна банка през миналата година и стачките на част от работещите в Английската централна банка през 2017 подчертават трудностите, които тези организации изпитват при опитите си да ограничат недоволството, особено в период на недоволство на профсъюзи по света.

Монетарна дисциплина

Въпреки това управителите са изправени пред остър политически императив да осигурят дисциплина на заплатите, особено в случаите, когато преговорите не са общи за целия публичен сектор.

Горчивата алтернатива, ако служителите им получат пълна компенсация за загубената покупателна способност, е да си навлекат критики за лицемерие - и да рискуват още по-голяма инфлация, когато други последват примера им.

"Централните банки трябва да са първите, които да предотвратят спиралата на цените на заплатите", казва Карстен Юниус, главен икономист в Bank J Safra Sarasin Ltd. в Цюрих и бивш служител на Международния валутен фонд. "Те са институции, ангажирани със стабилността на цените, и всички трябва да осъзнаят това. Те могат да изпратят важен сигнал."

В еврозоната, където инфлацията достигна връх от 10,6% миналата година - рекорд в историята на единната валута - служителите на Европейската централна банка получиха 4% увеличение на заплатите за 2023 г. Това стана след повишение от 1,48%, което също не успя да догони ръста на цените.

Подобен е случаят и с големите национални централни банки в еврозоната. В Централната банка на Франция повишението от 4%, направено през юли, беше първото от пет години насам.

Германската Bundesbank - известна като храм на ценовата стабилност - повиши заплатите на служителите си с 1,4% през април 2021 г. и след това с 1,8% година по-късно. Понастоящем се водят преговори за заплатите в публичния сектор, които обхващат организацията, като синдикатите наддават за увеличение от 10,5%, което вероятно ще се окаже далеч по-ниско, ако съдим по предходните споразумения.

Английската централна

Новината, че Английската централна банка също съдържа искания за заплати, се появи едва тази седмица. Приетото от синдикатите повишение от 3,5% и еднократното увеличение на заплатите с 1% за следващата финансова година е наполовина на инфлацията и по-малко от договорените от правителството 5% за 5,5 млн. работници в публичния сектор. Възнагражденията на най-нископлатените служители ще бъдат най-големи.

"Трябва да постигнем баланс между поддържането на бюджетната дисциплина с публични средства, запазването на важни умения и справянето с натиска на разходите за живот, с който се сблъсква нашият персонал", се казва в изявление на говорителя на Английската централна банка.

Макар че Федералният резерв във Вашингтон е сдържан в разкриването на подробности за възнагражденията, неговата скала за заплатите за 2023 г., публикувана този месец, посочва максимално увеличение от 5,1% в долния и горния диапазон на всяка степен на заплащане, освен най-ниското ниво. Това е съпоставимо със средната инфлация в САЩ от 8% през 2022 г.

Дори и в Япония, чиято централна банка иска да постигне по-силен ръст на заплатите, управителят Харухико Курода практикува сдържаност. Той твърди, че е трудно да се повишат заплатите в Японската централна банка, преди да се види как частните компании вдигат своите.

През фискалната година, която приключва през март, възнагражденията на служителите са нараснали само с 0,2%. Натискът за по-голямо повишение вероятно ще се засили, след като инфлацията там достигна 4% през декември.

Работници слушат

Далеч от Групата на седемте индустриализирани държави, свиването на заплатите в публичния сектор засяга и други централни банки. В Бразилия миналата година служителите излязоха на тримесечна стачка, която приключи неуспешно, когато изтече крайният срок за влизане в сила на новите увеличения на заплатите.

Докато синдикатите в публичния сектор на Обединеното кралство настояват за по-високи заплати, самата централна банка изглежда засега е предотвратила заплахата от подобни действия. Тя е наясно с опасностите, тъй като през 2017 г. се сблъска с първата стачка от 50 години насам на служители, работещи в области от поддръжката до сигурността.

Недоволството в ЕЦБ може да се засили допълнително. Представителят на персонала Карлос Боулс заяви през декември, че "не сме доволни" от предложеното повишение. Впоследствие мащабно проучване сред служителите показа, че 69% са заявили, че доверието в ръководството на централната банка е пострадало "много" или "донякъде".

Въпреки това, предвид досегашната практика, евентуалните действия могат да бъдат сдържани: първата в историята на ЕЦБ стачка през 2009 г. беше 90-минутна. Тя включваше протест, в който работниците надуваха свирки, биеха барабани и размахваха плакати, критикуващи тогавашния председател Жан-Клод Трише.

Макар да държат твърдо на заплащането, централните банки могат да преговарят по други въпроси. Част от споразумението за служителите на АЦБ е еднократното увеличение на обезщетенията на стойност 1% от заплатата, което при желание може да се получи в брой. Длъжностните лица също така вдигнаха правото на отпуск до 26 дни плюс официалните празници и да предложат стоматологична застраховка.

Добре платените

На върха на скалата на заплатите управителите може да са много по-добре платени от подчинените си, но те са изправени пред някои ограничения.

Тази година заплатата на Пауъл във Фед ще се увеличи с 4,1% до 235 600 долара. Възнаграждението на председателя на ЕЦБ Лагард ще се увеличи с подобна сума до около 445 000 евро (486 000 долара), тъй като тя получава същия процент увеличение като служителите си.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли - чийто миналогодишен призив към работниците в Обединеното кралство да се въздържат от големи искания за заплащане предизвика яростна реакция от страна на профсъюзите - заяви през ноември, че няма да приеме повишение, дори и да му бъде предложено.

Япония отново е различна. Собственото възнаграждение на Курода през текущата фискална година нарасна два пъти по-бързо от това на служителите до 35,2 млн. йени (271 000 долара). Въпреки това увеличението възлиза само на 0,4%.