Загиналите от Covid знаменитости опровергават тезата на властите, че вирусът е безвреден

Страната скърби за известни академици, оперни звезди и бизнесмени

17:35 | 4 януари 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай тъгува за все по-голям брой обществени личности, които са загубили битката с Covid-19 – от академици през оперни певци, чиято кончина усложнява усилията на правителството да омаловажи мащаба на вълната от Covid, която заля цялата страна.

Откакто миналия месец властите отмениха повечето мерки, въведени за борба с Covid, коронавирусът се разпространи сред уязвимото население на Китай с безпрецедентна скорост, в резултат на което болниците са затрупани с болни и възрастни хора, а крематориумите са претоварени от търсенето. В резултат на този хаос китайските пропагандни органи се опитват да изградят последователен разказ и да защитят отмяната на подписаната от президента Си Дзинпин стратегия за нулев Covid, особено след като две години изтъкваха броя на смъртните случаи на Запад като доказателство за по-доброто управление на Китай.

През последните няколко седмици множество некролози, публикувани от компании, институти, училища и семейства, подкопаха официалния разказ, че епидемията е под контрол, а разпространените в Китай варианти са по-малко тежки, като илюстрираха човешките жертви от облекчаването на ограниченията.

Миналата седмица Shanghai Kehua Bio-Engineering съобщи, че основателят ѝ Тан Вейгуо, на 66 години, който за повече от три десетилетия е изградил групата като една от водещите китайски компании за клинични тестове, е починал на 25 декември от Covid-19 и съпътстващо заболяване. Компанията публикува некролог на своя директор на интернет страницата си. Усложнения, свързани с Covid, отнеха живота и на 39-годишната оперна певица Чу Ланлан и на известната танцьорка и политик Джао Цин, която почина на 87 години, по данни на приятели и роднини. Уан Тао, на 52 г., заместник-декан на Университета за наука и технологии във Вътрешна Монголия, почина от Covid на 30 декември, съобщи институцията. В университета в Нанкин бивши студенти оплакват смъртта на 87-годишния Ху Фумин, философ и пенсиониран професор, автор на известна статия, която предизвиква критики към бившия лидер Мао Дзедун след Културната революция.

"Да променяш историята и да напътстваш хората - ето какъв наистина трябва да бъде един велик учен", пише един от студентите на Ху в публикация в социалните мрежи. В някои от възпоменанията се споменаваше Covid, но в повечето от тях смъртта се приписваше на неуточнени заболявания - още един източник на противоречия в усилията на правителството да омаловажи вълната предизвикана от отварянето..

Висшите здравни служители рязко стесниха определението за смъртните случаи от Covid, като включиха в него само пациенти с дихателна недостатъчност или пневмония, изключвайки тези, които са починали от други заболявания, въпреки че тестовете им за вируса са положителни. Към вторник Китай е съобщил за 5258 смъртни случая от Covid в цялата страна, включително едва 25 от 1 декември насам, въпреки прогнозите за до 1 млн. смъртни случая при настоящата вълна. Не са докладвани смъртни случаи в Шанхай, Нанкин и Вътрешна Монголия, откакто броят на заразените избухна миналия месец. По-късно Националната комисия по здравеопазване заяви, че публикуваните данни за броя на смъртните случаи са само за "справки за изследвания и проучвания".

Неправдоподобната официална статистика накара китайските интернет изследователи да започнат да регистрират смъртните случаи самостоятелно, като някои онлайн некролози се превърнаха във виртуални табла за обяви, тъй като потребителите анонимно добавяха новини за изгубени роднини. Студенти от университетите "Цинхуа" и "Пекин" в Пекин и от други академични институции преброяват смъртните случаи на пенсионирани професори, а други интернет изследователи са регистрирали поне 16 смъртни случая сред 1831 висши служители на китайските академии за наука и техника.
В отговор на нарастващото внимание Китайската академия по инженерство изтри в социалните мрежи почитта към петима починали инженери, публикувана на 23 декември.

"Академиците, които починаха през последните няколко дни, получиха некролози. Не е ясно обаче дали друг ще получи подобна чест", коментира един от потребителите на социалните медии. Академията не отговори веднага на молбата за коментар.
Вниманието принуди китайските официални лица да квалифицират широко дискредитираните публични данни.

Ву Дзунйоу, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви миналата седмица, че ще оглави екип, който да изчисли данните за свръхсмъртността и "да разбере кои фактори може да са били подценени".
Прекомерната смъртност, или броят на смъртните случаи по всички причини над "нормалните" обстоятелства, е сравнително надежден показател за жертвите на огнищата от Covid.