Икономиката на Китай завършва годината със спад поради скока на заразените с Covid

Частно проучване на бизнеса в понеделник предполага, че икономиката се е свила през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано

11:24 | 3 януари 2023
Обновен: 13:01 | 3 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Китай завърши годината със сериозен спад, тъй като бизнес и потребителските разходи се сринаха през декември, с по-големи сътресения вероятно през първите няколко месеца на годината, тъй като инфекциите с Covid скочиха в цялата страна.

Официалните данни през уикенда показаха, че спадът в производството се е влошил миналия месец, докато активността в сектора на услугите е спаднала най-много от февруари 2020 г.

Отделно, частно проучване на бизнеса от China Beige Book International в понеделник предполага, че икономиката се е свила през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано.

Рязкото премахване на строгия контрол на Covid в Китай през декември подхранва скока на инфекциите в големите градове, което кара хората да си стоят вкъщи, когато се разболеят или се страхуват да не се заразят.

Въпреки че епидемията вероятно е достигнала своя връх на места като Пекин и икономическата активност започва да се възстановява там, вирусът се разпространява бързо в цялата страна. Вероятно нарастване на пътуванията по време на ваканцията за Лунната Нова година в края на януари може да доведе до разпространение на случаите в селските райони, нарушавайки активността през първото тримесечие.

Икономистите на Citigroup Inc. казаха, че декември може да е най-ниската точка за PMI и през следващите месеци вероятно предстои възстановяване.

„По-широкообхватно възстановяване може да започне с достигане на връх в броя инфекции“, пишат в бележка главният икономист на Citigroup за Китай Ю Сянгрон и колегите му. „Освен това януари и китайската Нова година традиционно са слаб сезон за китайската икономика.“

Частно проучване на PMI във вторник потвърди влошаващия се спад през декември. Производственият индекс Caixin, който обхваща предимно по-малки, експортно ориентирани предприятия, спадна до 49 пункта от 49,4 през ноември. Бизнесът обаче беше оптимистично настроен за бъдещето, като увереността в 12-месечната перспектива се покачи до 10-месечен връх.

„Перспективите за растеж на Китай се подобряват с ускоряването на повторното отваряне“, каза Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings. „Като цяло най-мрачният час отмина.“

Икономистите очакват по-бързо възстановяване, след като заразната вълна достигне връх, като прогнозата е растежът да се ускори до 4,8% тази година от приблизително 3% през 2022 г.

"По-дълбокото свиване през декември на PMI в производството на Caixin подчертава краткосрочните щети от внезапното излизане на Китай от нулевия Covid. Проучването предполага, че увеличаващите се случаи на вируси оказват по-сериозно влияние върху търсенето в икономиката. Това е в съответствие с мрачното съобщение от официалния PMI през уикенда, но подиндексът, показващ планове за по-високо бъдещо производство, предлага надежда. Това показва, че фирмите може вече да очакват с нетърпение евентуалния тласък от повторното отваряне", каза Чанг Шу, главен икономист за Азия от Bloomberg’s Economists.

Инвеститорите в акции станаха по-мечи настроени за новата година на фона на залаганията, че повторното отваряне на Китай от ограниченията на Covid, макар и хаотично в началото, в крайна сметка ще стимулира икономиката и корпоративните печалби.

Индексът Hang Seng China Enterprises Index, който проследява китайските фирми, регистрирани в Хонг Конг, се повиши с 36% през последните два месеца, изпреварвайки по-широк индекс на азиатските акции с повече от 20 процентни пункта. Очаква се индексът да се възстанови през 2023 г., след като ограничи трета поредна година на спадове - рекордна серия от загуби от създаването му през 1994 г.

Все пак възстановяването вероятно ще бъде неравномерно и икономическата активност остава доста под нивата отпреди пандемията.

Пътуването беше относително приглушено през току-що изминалата тридневна новогодишна ваканция. Броят на извършените пътувания е с малка промяна спрямо година по-рано, докато приходите от туризъм са се увеличили с 4% спрямо същия период на 2022 г., съобщиха от Министерството на културата и туризма. Приходите от туризъм са едва 35,1% от достигнатите нива през 2019 г., докато броят на пътуванията е 42,8%.

Правителствена подкрепа

Премахването на Covid ограниченията през декември дойде в момент, когато икономиката вече беше доста слаба. Ограниченията на Covid тласнаха настроенията на потребителите и бизнеса близо до рекордно ниски нива, пазарът на имоти е в рекорден спад и задграничният апетит за китайски стоки се срина.

China Beige Book International, доставчик на независими данни, каза, че неговите проучвания показват, че икономиката е нараснала само с 2% миналата година.

„С продължаващата приливна вълна на Covid, спадането на инвестициите до дъно от десет тримесечия и новите поръчки, които продължават да се сриват, значимото възстановяване през първото тримесечие е все по-нереалистично“, каза Дерек Сисърс, главен икономист в CBBI.

Политиците обещаха повече фискална и парична подкрепа, за да помогнат за възстановяването на икономиката през тази година. Министерството на финансите заяви миналата седмица, че фискалните разходи ще бъдат разширени „по подходящ начин“ през 2023 г. с използването на инструменти на политиката като бюджетния дефицит. Централната банка също обеща да подкрепи вътрешното търсене и да поддържа растежа на кредита.

Китай вероятно ще намали лихвените проценти и съотношението на задължителните резерви за банките през първата половина на годината, като същевременно ще повиши съотношението на фискалния дефицит за 2023 г., според проучване на икономисти, публикувано в държавни медии във вторник.