Икономическата активност в Китай се влошава през декември с бума на Covid

Икономистите виждат нарастваща възможност за по-бързо и по-силно възстановяване по-късно през 2023 г.

14:04 | 31 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в Китай се сви с по-бързи темпове през декември, тъй като страната внезапно обърна политиката си за нулев Covid и вирусът премина през големите градове, карайки хората да си стоят вкъщи, а фирмите да затварят.

Официалният индекс на мениджърите по покупки в производството падна до 47 този месец от 48 през ноември, съобщи Националното статистическо бюро в събота. Това е по-лошо от оценка от 47,8 в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Непроизводственият индекс, който измерва активността в секторите на строителството и услугите, се понижи до 41,6 от 46,7 през ноември, по-ниско от консенсусната оценка от 45. Отчитане под 50 показва свиване, докато всичко по-нагоре предполага разширяване. И двете показания бяха най-ниските нива от февруари 2020 г.

Данните за декември отразяват месеца, когато втората по големина икономика в света най-накрая се отказа от дългогодишната си политика за нулев Covid в рязък обрат.

Данните с висока честота предполагат, че икономическата активност се е сринала, тъй като нарастващите случаи карат хората да си стоят вкъщи и да избягват магазините, докато фабричното производство е ограничено. Имаше дори известно прекъсване на правителствените операции.

„Производството и потреблението намаляха, тъй като ситуацията с Covid оказа сравнително голямо въздействие върху предприятията, дежурния персонал и логистиката“, се казва в изявление на статистическото бюро, придружаващо съобщението за данни.

Индексът PMI в производството измерва продукцията, новите поръчки и заетостта, като всички те се свиха през декември с по-бързи темпове в сравнение с предходния месец. Подиндексът, измерващ времето за доставка на доставчиците, също се понижи допълнително, знак за прекъсване на доставките.

"Като се имат предвид нарастващите инфекции, икономиката я очаква тежко време през следващите няколко месеца, преди тласъкът на повторното отваряне да започне да действа - вероятно в края на февруари или март, след като първоначалната вълна достигне пик. Данните затвърждават нашето виждане, че ще има допълнителна политическа подкрепа, като Народната банка на Китай вероятно ще намали лихвите през 1Q23, за да помогне за стабилизиране на икономиката" пише Дейвид Ку за Bloomberg Economics.

Промяната в политиката и разпространението на Covid може да създадат повече пречки за икономиката през първото тримесечие на 2023 г., като вероятният наплив на пътувания по време на предстоящата ваканция по случай Лунната Нова година потенциално ще влоши ситуацията.

Икономиката на Китай се поклащаше преди завоя от нулев Covid, тъй като ограниченията за предотвратяване на разпространението на инфекцията потискаха икономическата активност и държаха страната изолирана от останалия свят. Продължителният спад на пазара на имоти, слабото потребителско търсене и намаляващият задграничен апетит за китайски стоки допринесоха за спада, а брутният вътрешен продукт вероятно ще нарасне само с 3% през 2022 г.

Икономистите виждат нарастваща възможност за по-бързо и по-силно възстановяване по-късно през 2023 г. След вероятното бавно начало през периода януари-март, се очаква растежът да нарасне до 4,8% за годината, според средната оценка на анкетираните икономисти от Bloomberg.