Вълната от Covid заразява 37 милиона души на ден в Китай

Графика на деня, 23.12.2022 г.

16:09 | 23 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Близо 37 милиона души в Китай може да са били заразени с Covid-19 за един ден тази седмица, според оценки на висшия здравен орган на правителството, което прави огнището в страната най-голямото в света.

Около 248 милиона души, или близо 18% от населението, вероятно са се заразили с вируса през първите 20 дни на декември, според протокол от вътрешно заседание на Националната здравна комисия (NHC) на Китай, проведено в сряда, потвърдено от хора, участващи в дискусиите. Ако е точна, степента на заразяване би надхвърлила многократно предишния дневен рекорд от около 4 милиона, поставен през януари 2022 г.

Бързото премахване на ограниченията на политиката на нулев Covid от Пекин доведе до безпрепятственото разпространение на силно заразните варианти на омикрон сред население с ниски нива на естествен имунитет. Повече от половината жители на провинция Съчуан, в югозападната част на Китай, и столицата Пекин са били заразени, според оценките на агенцията.

Не е ясно как китайският здравен регулатор е стигнал до оценката си, тъй като страната затвори своята някога повсеместна мрежа от кабини за PCR тестове по-рано този месец. По време на пандемията в други страни беше трудно да се установят точни нива на заразяване, тъй като трудни за получаване лабораторни тестове бяха изместени от домашни тестове с резултати, които не бяха събирани централно.

NHC не отговори на искане за коментар, изпратено по факс от Bloomberg News. Новосъздаденото Национално бюро за контрол на заболяванията на комисията, което отговаря зад граница за отговора на Covid, също не отговори на телефонни обаждания и факсове в петък.

Хората в Китай вече използват бързи антигенни тестове за откриване на инфекции и не са задължени да съобщават за положителни резултати. Междувременно правителството спря да публикува дневния брой асимптоматични случаи.

Чен Чин, главен икономист в консултантската компания за данни MetroDataTech, прогнозира, че сегашната вълна в Китай ще достигне своя връх между средата на декември и края на януари в повечето градове, въз основа на анализ на онлайн търсенията по ключови думи. Неговият модел предполага, че скокът на повторното отваряне вече е отговорен за десетки милиони инфекции дневно, като най-големият брой случаи е в градовете Шенжен, Шанхай и Чунцин.

Липсващи смъртни случаи

В протокола от срещата не е отбелязано обсъждане колко души са загинали. В него се споменава Ма Сиаоуей, ръководител на NHC, повтаряйки новото, много по-тясно определение, използвано за преброяване на смъртните случаи от Covid. Въпреки че признава, че смъртните случаи неизбежно ще настъпят, тъй като вирусът се разпространява бързо, той подчерта, че само хората, които умират от причинена от Covid пневмония, трябва да бъдат включени в статистиката за смъртността.

Длъжностни лица казаха, че Пекин - който беше ударен пръв - започва да вижда пик на тежки и критични случаи на Covid, въпреки че общият процент на заразяване намалява. Междувременно огнището се разпространява от градските центрове към селските райони на Китай, където често липсват медицински ресурси. Агенцията предупреди всеки регион да се подготви за предстоящия скок на тежки заболявания.

37-те милиона ежедневни случая, изчислени за 20 декември, са драматично отклонение от официалния брой от само 3049 инфекции, докладвани в Китай за този ден. Освен това е няколко пъти по-висок от предишния световен рекорд за пандемията. Глобалните случаи достигнаха исторически връх от 4 милиона на 19 януари 2022 г. на фона на първоначална вълна от инфекции с омикрон след появата му в Южна Африка, според данни, събрани от Bloomberg.

Мащабът на заразата, предложен от официалните оценки, подчертава предизвикателството, пред което е изправен Китай, след като внезапно се отклони от режима за нулев Covid, който до голяма степен държеше вируса под контрол през последните три години. Болниците в големите китайски градове, включително Пекин и Шанхай, са претоварени от внезапен скок на пациенти, докато крематориумите се борят да се справят с наплива от смъртни случаи.