Авиокомпаниите не бързат да увеличават полетите въпреки бума на търсенето в Китай

Италия ще тества всички пристигащи от Китай, след като почти половината пътници на два полета до Милано са дали положителен тест за Covid

09:01 | 29 декември 2022
Автор: Катрина Никълъс, Ангъс Уитли, Дани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световните авиокомпании предприемат предпазлив подход към повторното отваряне на Китай, като не желаят незабавно да променят разписанията и да отклоняват самолетите от други маршрути въпреки вътрешното натрупано търсене на международни пътувания.

Редовните полети до Китай през януари, февруари и март са се увеличили с не повече от 2,9% тази седмица в сравнение с миналата седмица, според доставчика на авиационни данни Cirium. Това са по-малко от 100 полета повече всеки месец. Планираните входящи услуги за остатъка от годината са малко променени – знак, че облекчаването на карантинните ограничения в Китай от 8 януари все още не е убедило авиокомпаниите да направят значителни промени в разписанията си.

Хладката реакция на превозвачите към повторното отваряне на границата на Китай на фона на вълната на Covid не съвпада с силното желание за задгранични пътувания от хора, живеещи в най-голямата икономика в Азия. Ограниченията за пътниците от Китай също ограничават всяко незабавно увеличаване на полетите, тъй като основните пазари, включително САЩ, изискват отрицателни тестове за Covid-19 от пристигащите пътници.

„Не мисля, че авиокомпаниите ще променят капацитета си от това, което правят сега в Китай“, каза Субхас Менон, генерален директор на Асоциацията на азиатско-тихоокеанските авиолинии. Повечето по-скоро ще изчакат да оценят ситуацията, като Хонконг, който също наскоро премахна много ограничения на Covid, е полезна тестова площадка, каза той.

Преди пандемията Китай имаше огромен пазар на изходящи пътувания.

Жителите на континенталната част реагираха светкавично на новините от понеделник с ръст на резервациите за изходящи полети с 254% във вторник сутринта спрямо същия период предния ден, показват данните на Trip.com Group Ltd. Първите пет дестинации са Сингапур, Южна Корея, Хонг Конг, Япония и Тайланд. Резервациите за полети до Сингапур скочиха с 600%, докато резервациите до останалите четири дестинации скочиха с около 400%.

Авиокомпаниите в тези страни обаче не бързаха да добавят капацитет.

Singapore Airlines Ltd. заяви в изявление, че „ще продължи да наблюдава търсенето на въздушни пътувания и съответно да коригира капацитета“. Cathay Pacific Airways Ltd. приветства съобщението и каза, че „ще продължи да комуникира със съответните власти и ще увеличи възможно най-много нашия пътнически капацитет до и от континенталната част на Китай“.

Korean Air Lines Co. заяви, че планира да увеличи полетите до Китай, след като двете нации взаимно се съгласиха да засилят свързаността. Въпреки че Китай премахна правилата за карантина, все още има забрана за пътуване на групови обиколки до Южна Корея, която е в сила от 2017 г. - отмъщение от страна на Китай в отговор на воденото от САЩ разполагане на противоракетен щит в Корея.

В момента Korean Air извършва девет полета седмично до седем града в континентален Китай и ще ги увеличи до 15 полета до девет града от следващия месец, като двата допълнителни града са Шенжен и Ксиамен плюс Шенян, Шанхай, Гуанджоу, Далиан, Кингдао, Тиендзин и Нанкин.

„Все още няма толкова много запитвания от китайци или от корейци за туристически пакети“, каза Юк Хюн-У, директор в Modetour Networks, голяма туристическа агенция в Сеул. „Все още се притесняваме, че възраждането на вируса през зимата може да охлади търсенето.“

Япония каза тази седмица, че ще изисква отрицателен резултат от тест за Covid-19 за пътници, идващи от Китай, след като инфекциите там нарастнаха, и помоли авиокомпаниите да не увеличават текущия брой полети. Американските здравни власти ги последваха в сряда, докато Италия ще тества всички пристигащи от Китай, след като почти половината пътници на два полета до Милано са дали положителен тест за вируса.

Говорител на Japan Airlines Co. каза, че е жалко, че страната е засилила граничните си мерки за Китай, но отбеляза, че превозвачът ще действа в съответствие с насоките на правителството. ANA Holdings Inc. заяви, че следи ситуацията отблизо.

Пътуващите от Китай съставляват близо една трета от 32-те милиона посетители, които се стекоха в Япония през 2019 г., преди пандемията.

Qantas Airways Ltd. в Австралия, друга популярна дестинация за китайските туристи, заяви, че ще „държа клиентите в течение за всички планове, които имаме, за възобновяване на полети до Китай“.

Междувременно други чуждестранни превозвачи остават ограничени от продължаващите ограничения на пандемията по отношение на капацитета, който могат да добавят обратно към Китай.

Американските авиокомпании бяха ограничени по отношение на броя на полетите, които могат да изпълняват до Китай съгласно споразумение между китайските власти и Министерството на транспорта на САЩ, което датира от 2020 г., когато пандемията преобърна авиацията. Това споразумение ще трябва да бъде променено, за да разширят капацитета си в Китай.

United Airlines Holdings Inc. „в момента оценява търсенето на пазара и работната среда, за да определи кога е правилно за нас да възобновим допълнителни полети до континентален Китай“, каза говорителят Джошуа Фрийд в изявление по имейл. United в момента лети между Сан Франциско и Шанхай четири пъти седмично.

Delta Air Lines Inc. заяви, че няма промени за обявяване за своята услуга в Китай. Авиокомпанията лети до Шанхай от Детройт и Сиатъл с кацане на международното летище Инчеон в Южна Корея за смяна на екипажа. American Airlines Group Inc. не отговори веднага на искане за коментар. В момента American извършва полети два пъти седмично от международното летище Далас Форт Уърт до Шанхай с кацане в Сеул.

Deutsche Lufthansa AG заяви, че очаква увеличаване на капацитета и остава „отдадена на този важен пазар“. В момента германската група оперира 17 седмични полета от Европа до китайски портали, включително Пекин, Шанхай и Хонконг. От 16 януари Austrian Airlines AG ще добави още един седмичен полет от Виена до Шанхай.

Международните авиокомпании също ще търсят разяснения относно екипажа и дали могат да останат през нощта в Китай, след като карантината е отпаднала. Понастоящем много международни превозвачи трябва да летят до Китай, да оставят пътниците и след това да летят до Сеул, за да прекарат нощта там екипажът, преди да отлетят обратно в Китай на следващия ден, за да вземат нови пътници за по-нататъшен задграничен полет.

Основният търговски орган в индустрията, Международната асоциация за въздушен транспорт, също каза, че изискването за тестове за Covid преди заминаване трябва да бъде премахнато.

„Също така е от решаващо значение за цялата авиационна верига на стойността в Китай да бъде добре подготвена и с подходящи ресурси, за да се справи с очаквания скок на пътуващите със самолет, така че да се избегнат прекъсванията на пътуванията и проблемите, наблюдавани другаде по света, когато границите се отворят отново“, каза Ши Шинкуан, регионален вицепрезидент на IATA за Северна Азия.

Всяка истинска експлозия в изходящите пътувания обаче може да не се случи преди Лунната Нова година, която през 2023 г. пада в края на януари, или дори няколко месеца след това.

Докато онлайн търсенията на изходящи полети за Лунна Нова година са се увеличили с 300% към 27 декември, търсенията на самолетни билети за Деня на труда около празниците в началото на май са се увеличили с 600%, показват данните на VariFlight.

Цените на международните билети също не показват значителни колебания и все още са повишени. Проучванията в китайските социални медии показват, че високите цени могат да бъдат друга възпираща мярка. „Бях толкова развълнуван от новините и след това цените на полетите ме успокоиха“, написа човек в акаунт в Weibo. „Вместо това ще изчакаме и ще видим.“

Анализаторът на VariFlight Уан И каза, че обемите на международните полети ще се възстановят постепенно и вероятно ще „достигнат истинска повратна точка до лятото на 2023 г.“